Een ode aan Adel 357

Een ode aan Adel 357

De story begint bij de geboorte van het veulen genaamd Cas, bij de familie WMA Gevers te Schijndel op 10 mei 1992. Een zoon van Ludse 305 die op zijn beurt een zoon was van één van de omvormers bij het Koninklijk Fries Paarden stamboek, de hengst Naen pref. 264. De toenmalige Cas, van moeder Adeldame (ster). Zij is een dochter van Tsjalling 235. De complete vader en moeder lijn is doordrenkt met een andere grote omvormer van het Koninklijke Fries Paarden stamboek, de hengst Ritske 202.

De hengst Cas is op 6 jarige leeftijd op 10 januari 1998 ter keuring aangeboden en had een stokmaat van 1.62. De toenmalige eigenaar M. van der Locht uit Beeringen, België, had het goed gezien en zijn hengst werd dan ook dat jaar goed gekeurd met de naam Adel 357. Met klinkende cijfers, al hoewel zijn uiteindelijke talent ‘slechts’ beoordeeld werd met een 7.

Stap Draf Galop Rijproef Menproef
7 8 7 7 8

 

Trekproef Showproef Karakter Stalgedrag Trainingsrapport
6.5 8 9 9 8

De hengst stond van af die tijd ook ter dekking bij van der Locht in België. Ondanks dat hij voldoende merries dekte in die jaren kunnen we ook vast stellen dat hij niet altijd de beste merries gedekt heeft binnen de populatie, want die stonden in die tijd toch vaak noordelijker in Nederland. In het jaar 2003 beëindigt Adel 357 zijn afstammelingen onderzoek. In zijn rapportage wordt geschreven dat hij veel steken heeft laat vallen in de vererving van het exterieur. De stap is matig en de draf licht positief. Het verrichtingsonderzoek biedt weinig vertrouwen bij de inspectie en die besluit om de hengst af te keuren. Hij leverde geen positieve bijdrage aan de fokkerij.

Zelf doet hij het uitmuntend in de sport en behaalde het Grand Prix niveau. Hij was een zeer geziene gast op grote evenementen/wedstrijden in binnen en buitenland (in mijn ogen een grote promoter van het Friese paard), met zijn vaste ruiter, Marc-Peter Spahn. Adel 357 beëindigde zijn sport carriére in 2009. Wel leverde Adel 357 3 goed gekeurde zonen, die alle drie in de Grand Prix gelopen hebben. De Friese goedgekeurde hengsten Anders 451, Hedser 465 en de goed gekeurde zwart bonte hengst Willem van Nassau.

Willem van Nassau

Arnold Wemmenhove verteld: ’Ik had Adel 357 een tijd gevolgd en ik was erg onder de indruk van zijn prestaties. Zijn luxe en zijn rassige verschijning grepen mij. Met hem wilde ik bonte Friezen fokken!!! De rasuitdrukking, hardheid, karakter en enorme prestatie wil ik kruisen met een bonte, warm bloed merrie. Ik vond deze merrie bij de familie Smilda. De merrie genaamd Pepper (vader: Clavecimbel) kwam uit de moederlijn van de KWPN goedgekeurde hengst Samber. Op 1-7-2003 werd hij dan ook geboren, het hengstenveulen Willem van Nassau. Gezegend met de zwart bonte kleuren en het zwarte pompeblad op zijn lijf. Een zoon van Adel 357 en dan met de naam Willem van Nassau, de hengst loopt op 11 jarige leeftijd met Bennie van Es ook op het hoogste niveau van de dressuur sport, de Grand Prix.

Op 3 jarige leeftijd is hij goedgekeurd bij het AES studbook. Erkend bij het Barock Pinto studbook, waar hij de fundering heeft gelegd van deze vereniging. In totaal heeft hij 16 goedgekeurde hengsten en 5 Ster hengsten met een dekvergunning geleverd in vele landen over de hele wereld. Zeer veel kwaliteitsvolle dochters gebracht van ster tot elite merries en tevens ook al preferente dochters. Het bloed van de hengst Adel 357 zal altijd blijven stromen in de fokkerij van het Barock Pinto studbook. Wij, als vereniging, zijn daar enorm trots op.

We wensen familie en betrokkenen veel sterkte bij dit verlies.

Barock Pinto studbook,

Voorzitter foktechnische commisie, Gerrit Stelwagen

Willem van Nassau:

Meer recente berichten