Succesvolle eerste keuring in Zweden!

Op Zaterdag 19 augustus 2017 reisden juryleden Gerrit Stelwagen en Rinze van Teijen af naar Zweden. Een praktijkschool in Gamleby was het decor van de allereerste keuring. 23 paarden met veel kwaliteit vanuit heel Zweden werden gepresenteerd. Dagkampioen, met 45,5 punt, werd merrieveulen Heavenly Haley af Liljekullen!

Na meer dan een jaar lang communiceren via mail en telefoon was het dan zover, de allereerste keuring in Zweden! Met 4 paarden die slaagden voor de IBOP ging de keuringsdag in Zweden goed van start. De ruin Bonzai (v. Bontfire XX06) werd als een waar sportpaard gepresenteerd aan de jury en haalde een mooie score van 69 punten.

Na deze succesvolle IBOP stond de keuring van de veulens op het programma. Merrieveulen Heavenly Haley af Liljekullen (v. Alexander BP13) maakte een goede indruk op de jury en ontving dan ook een eerste premie met 45,5 punten. Heavenly Haley is een zeer rassig veulen met veel lengte en kwaliteiten in de benen, aldus Stelwagen. Voor de exterieurkeuring ontving zij een 8 voor haar draf, rastype, bouw en beenwerk. Het merrieveulen werd kampioen bij de veulens en tevens kampioen van de dag! Ook de andere twee merrieveulens toonden veel kwaliteit en haalden beide een 1e premie met 42,5 punt.

Na de merrieveulens werden de hengstveulens gepresenteerd. Met 43 punten was Harmon of Rock (v. Lanos XX14) de beste van deze rubriek. Het veulen toonde veel kwaliteit in het beenwerk en had een zeer ruime en tactmatige stap aldus Stelwagen. Daarnaast ontvingen twee veulens een 1e premie, vier veulens een 2e premie en twee veulens een 3e premie.

Bij de merries van 3 jaar en ouder stonden 8 merries op het programma. Kampioen in deze rubriek werd Jannie (v. Willem van Nassau). De lang gelijnde merrie viel op door haar mooie dikke staart en lange manen, ze toonde daarmee veel ras. Jannie ontving een ster met 1e premie en 43 punten. Als tweede eindigde Nele (afstamming onbekend). Met haar 12 jaar viel ze op door haar ruime stap met veel tact en regelmaat. Ze ontving een ster met 1e premie. Naast deze twee merries werden er nog drie merries ster verklaard met een 1e premie, 4 ster met een 2e premie en 1 merrie ontving een 3e premie.

Na de merries was het de beurt aan de ruinen. IBOP-topper Bonzai werd in een topconditie voorgesteld. Op zijn exterieurkeuring ontving de ruin een 8 voor zijn stap, bouw en beenwerk en tevens een 8,5 op rastype. Dit bracht hem tot een megascore van 46,5 punten! De ruin Nicco toonde veel lengte in het lichaam, maar was arm bespierd; de ruin haalde een ster met 2e premie.

Als laatste was het de beurt aan de twee hengsten. Mynke Friesvik’s J.M. (v. Anders 451) is een hengst die zeer interessant gefokt en opviel door zijn jeugdige uitstraling. De hengst was iets te neerwaarts gebouwd, waardoor zijn bewegingsvorm niet toereikend was, de hengst ontving een sterverklaring zonder dekvergunning. Als tweede werd de hengst Constantijn (v. Peter BP04) voorgesteld. Met zijn mooie rassige uitstraling, zijn beste stap, ruime en tactmatige draf met veel buiging in zijn sprong, ontving een sterverklaring met dekvergunning!

De jury kijkt terug op een prachtige keuringsdag en wil de organisatie hartelijk danken! Zweden heel graag tot volgend jaar!

Meer recente berichten