Fokdoel

Het Barock Pinto paard

Is een gezond, functioneel en sterk gebouwd platenbont zwart gebruikspaard. Ze heeft veel uitstraling en raskenmerken zoals een volle staart, weelderige manen, behang aan de benen, veel front en een rastypisch hoofd. Een Barock Pinto beschikt over voldoende temperament en aanleg om in de sport op het hoogste niveau te kunnen presteren. Dit in combinatie met een vriendelijk en meewerkend karakter. Zo is zij geschikt voor zowel recreatie als topsport. Het Barock Pinto Paard is ontstaan door het kruisen van een Fries paard met een bont warmbloed paard en beschikt over minimaal 37,5 % Fries bloed. 

Registers

Het Barock Pinto Studbook registreert haar paarden in verschillende registers. Dit is op basis van het al dan niet bekend zijn van de voorouders.

Registratie 1: indien de ouders onbekend zijn.

Registratie 2: wanneer alleen de vader en moeder bekend zijn.

Registratie 3: wanneer zowel de ouders als grootouders bekend zijn.

Veulenboek: op het moment dat het dier gechipt of geregistreerd wordt en de ouders, grootouders en overgrootouders te herleiden zijn dan wordt hij/zij ingeschreven in het Veulenboek. Echter, de vader van het betreffende dier moet wel een erkende of goedgekeurde (Ster- of registratie) hengst zijn van het Barock Pinto Studbook. 

Het percentage ‘vreemd bloed’ wordt ook op het stamboekpapier vermeld. ‘Vreemd bloed’ zijn alle bloedlijnen behalve die van het Friese paard. (Voorbeeld: Een paard heeft 25 % Friese bloedvoering. Dan is 75 % ‘vreemd bloed’.)

Vervolgens worden de paarden ingedeeld op type.  

Types

Type BP: Paarden met minder dan 62.5 % vreemd bloed.

Type XX: Paarden met meer dan 62,5 % vreemd bloed.

Type FB: Paarden die niet zwartbont zijn en minder dan 62.5% vreemd bloed hebben. 

Exterieur kenmerken

Een Barock Pinto heeft een goede verhouding tussen voor- midden- en achterhand. Ruime bespiering is gewenst evenals voldoende ruimte in de borst en voldoende geribd. Het totaalplaatje moet harmonieus zijn en goed ontwikkeld met een fiere zelfhouding en voldoende massa.

Hoofd
Een edel hoofd met sprekende heldere ogen. Het neusbeen is bij voorkeur iets hol met ruime neusgaten en een lange mondspleet. Kleine oren welke iets naar elkaar toe neigen op het uiteinde. Grove kaken zijn minder gewenst.

Nek en Hals
De lange hals en nek vormen gezamenlijk een licht naar boven gebogen lijn welke mooi bespierd is.  De kaak-nek verbinding is licht en de keeluitsnijding heeft een open onderlijn met ruimte bij de keelgang. De hals komt hoog uit de borst en heeft een vloeiende aansluiting met de schoft.

Schouders, schoft en rug

Een lang schuin schouder heeft de voorkeur. De schoft is goed ontwikkeld en vormt een vloeiende verbinding tussen hals en rug. De rug is sterk en niet te lang. (Bij de meer Barokke types is een iets gezonken rug toegestaan.) De lendenen zijn bespierd en het kruis is voldoende van lengte en niet te hellend.

Benen en hoeven

De benen zijn hard, van voldoende lengte, zonder afwijkingen en correct qua beenstand. Sterke gewrichten wat een stevig fundament geeft. Een zacht beengebrek is toegestaan (gallen) maar niet wenselijk. De hoeven zijn van goede kwaliteit en voldoende afmeting. 

Behang
Royale beharing in de vorm van manen, staart en onderbenen (sokken).

Kleur
De gewenste haarkleur is platenbont zwart. Het paard moet dan minimaal twee witte aftekeningen op het lichaam hebben met een diameter van ten minste 10 centimeter.

Beweging

Stap
De stap is ruim en in een zuivere 4-tact. De benen zijn in stap van voor en achter gezien recht gesteld. Het achterbeen vertoont buiging in het spronggewricht en wordt krachtig en voldoende ruim onder lichaam geplaatst. Het achterbeen verdrijft het voorbeen, wat ruim wordt weggezet door veel schoudervrijheid. Het paard vertoond veel lichaamsgebruik en beweegt tactmatig in een mooi ritme.

Draf
De draf is een zuivere 2-tact. Het achterbeen wordt krachtig en goed onder het lichaam geplaatst en toont daarbij veel buiging in het spronggewricht met veel dragend vermogen. Het voorbeen wordt verheven opgetild en wordt ruim naar voren geplaatst. De draf wordt gekenmerkt door tact, souplesse en bij verruiming een lang zweefmoment. Het paard vertoont daarbij veel balans en rijst in de voorhand, waarbij de hals verheven is. Van voor en achter gezien moeten de benen recht gesteld zijn.

Galop
De galop is een zuivere 3-tact. De galop is opwaarts met een vooruit grijpend voorbeen en een dragend achterbeen waarmee goed geschakeld kan worden. De galop vertoont veel sprong, ritme, souplesse, lichaamsgebruik en balans.

Gebruik

Het gebruiksdoel van het Barock Pinto paard varieert. Zij wordt zowel voor recreatieve doeleinden gebruikt als voor de (professionele) wedstrijdsport. 

De disciplines waarin Barock Pinto paarden worden vertegenwoordigd:

  • Dressuur onder het zadel
  • Mensport (dressuur en samengesteld)
  • Samengestelde wedstrijdsport – endurance
  • Showpaard rubrieken