Barock Pinto Studbook in Bitmagazine

Artikel van Bitmagazine.nl

Het is een feestje om op een Barock Pinto te rijden”, lacht Claudia Vijselaar (48), van Barock Pinto Stal ’t Vijzeltje. “Het zijn zulke lieve, werkwillige paarden met een fijn, cool karakter. Maar denk niet dat ze lui zijn: elke Barock Pinto die ik ken, is lekker wakker.

Als je nu denkt, Barock P-… wat?, dan ben je geen uitzondering. “Het is een vrij nieuw ras”, legt Claudia Vijselaar uit. “Nu is het nog een mengeling van rassen en een open stamboek. Je kunt een Barock Pinto zien als een bonte Fries met sportaanleg. We streven naar minimaal 37,5 % Fries bloed in een Barock Pinto bij het stamboek.”

“Je kunt ze herkennen aan hun bonte vacht, het feit dat ze hoog op hun benen staan, en het mooie behang dat ze hebben. Barock Pinto’s zijn een prachtige combinatie van de kracht van een KWPN en de looks van een Fries, in een bont jasje.”

Britt
Zes jaar geleden kwam Claudia voor het eerst in aanraking met het ras. “Destijds was ik helemaal van de zwarte Fries en vond ik die bonte fratsen niet nodig. Maar door de eigenaar van de hengst waar ik mijn Friese merrie liet dekken, liet ik me toch ompraten om een keer naar een Barock Pinto keuring in Assen te gaan. Daarna was ik om.”

“Het veulen Britt sprong er op die keuring voor mij echt uit. Maar ja, ik hield mezelf voor dat ik niet alles maar kon verzamelen dus liet ik haar staan. Toen een poos later mijn dochter besloot haar Haflinger te verkopen en ik op zoek was naar een weidemaatje voor mijn Fries, kwam Britt via de bevriende hengstenhouder weer op mijn pad. Toen wist ik meteen: die komt mee naar huis.”

“Inmiddels is Britt uitgegroeid tot een prachtige Barock Pinto die voor alles te porren is. Mijn doel is om het sportpredikaat erop te rijden, dit houdt in Z1 + 5. Britt moet dat kunnen. Nu ik nog”, grinnikt Claudia.

Promoten
“Het ras actief promoten is niet erg nodig hoor”, lacht Claudia. “De Barock Pinto promoot zichzelf, vooral vanwege hun relaxte karakters. Je merkt dat ook echte Friezenliefhebbers steeds vaker om zijn, en de zienswijze ‘een Fries moet zwart zijn’, steeds vaker laten varen. Maar vergis je niet: een Barock Pinto is geen Fries, het is echt een apart ras!”

“Even terug was er een Beemster Rassendefilé: allemaal bedrijven konden op dat evenement hun streekproduct promoten. Hier hebben we een verhaaltje gehouden en een show gereden met Barock Pinto’s, inclusief klapperende zeilen, rook, harde muziek… En dat doen ze gewoon.”

Draak
“Een ander voorbeeld: pas was ik aanwezig op een evenement in Opmeer waar tussen de zes- en de twaalfduizend man opaf kwam. Daar stond ik dan met Britt, naast een klimmuur, op een plek waar telkens een enorme neppe draak langsstoof met rook uit zijn neusgaten. Er hebben wel zesduizend handjes aan Britt gezeten die dag. Geen enkel probleem!”

“In de toekomst wil ik op nog meer evenementen staan. Wellicht in de toekomst Horse Event? Dat zou prachtig zijn. Daarnaast is mijn droom om een act te doen met Britt, die helemaal draait om lange lijnen. Ik te paard, met een paard voor me die ik met langelijnen stuur. We zijn al voorzichtig aan begonnen met de training hiervoor. Dat is echt mijn absolute droom.”

Meer recente berichten