Centrale Keuring Tsjechië 2018

Dit jaar was er een Centrale Keuring in Tsjechië. Dit betekende voor een aantal deelnemers een reis van enkele dagen om hier aanwezig te zijn. De keuring vond plaats op een schitterend groot en nieuw hippisch centrum.

Evenals voorgaande jaren, had Dr. Gabriela Jasurkova Mikutova voor een perfecte organisatie gezorgd. Het was deze dag prachtig zonnig herfstweer en de keuring was in de grote rijhal, waar deze werd gecombineerd met een aantal demonstraties. Zo waren er dressuur demonstratie, maar ook een show met ridders in harnas. Hierbij kwam het goede karakter van de BP paarden goed tot uiting.

Opvallend was dat alle voorbrengers keurig en zeer passend gekleed waren, namelijk in de zwarte broek met wit overhemd of blouse. De vrouwen waren ver in de meerderheid als BP eigenaar t.o.v. de mannen. Voor de beste in iedere rubriek waren er fraaie prijzen, o.a. een beker en een zak paardenvoer. Op de exterieur keuring waren aanwezig: 3 hengstveulens, 2 merrieveulens, 10 enters, 5 twenters, 10 merries en 2 hengsten. 4 jarige hengst Egbert Ster 59, legde zijn IBOP test af.

De veulens waren zeer goed, er kregen 4 veulens een 1e premie. Deze waren allen van de hengst Allard BP 21. Allard heeft 2 jaar in Tsjechië ter dekking gestaan en daar voor veel goede nakomelingen gezorgd. Het beste veulen was hengst Imperius Goodshapes, van Gabriele Mikutova. Dit hengst veulen zou later zelfs reserve dagkampioen worden.

De enters waren wisselend van kwaliteit. 4 dieren verdienden een 1e premie, waaronder de later dagkampioen, Heidi van Bohemia (v. Allard BP 21) van Michaela Pokorna. De twenters waren van gemiddelde kwaliteit. De hoogst geplaatste was de zwarte hengst Aart S.V. (v. Jurre O.) van Lanka Varmusova.

In de rubriek merries stond, met een eerste premie, de sterk gebouwde Clarinda (v. Bontfire XX 06) aan kop, van Petra Halubova. Er waren 2 ster merries aanwezig voor graadverhoging. Opvallend genoeg waren dit moeder Yfke fan ‘e sän Ieren (2007, v. Beart 411) en dochter Emikö Christine van Pavlowitz (2014, v. Ceasar ter Linden XX 05). Beide merrie behaalden hun graadverhoging en werden voorlopig Elite.

De 2 aanwezige hengsten behaalden beiden hun dekcertificaat. Bonte hengst Brandus, helaas met een onbekende afstamming dus type XX, toonde goede bewegingen en is in eigendom van  Anna Kosinkova. De tweede hengst, bruin/zwart bonte Darius (Baron fan Odingastate FB 01), werd gekeurd in het type FB en was in eigendom van Jaruslava Dvorakova.

Aan het einde van de keuring heeft onze BPS voorzitter de grote bekers uitgereikt aan de dagkampioen en reservekampioen. Gerrit Stelwagen voorzag ieder paard van een deskundige toelichting op de beoordeling en bedankte daarna de organisatie, met in het bijzonder Gabriela, uitgebreid bedankt voor een geweldig geslaagde Barock Pinto keuring.

Meer recente berichten