Eliminatie constructie waterhoofd

Sinds onze oprichting in 2009 voert het Barock Pinto Studbook het beleid dat hengsten die afwijkende veulens geven zoals waterhoofd en dwerg per direct worden afgekeurd voor ons fokprogramma. Gelukkig is dit tot op heden nog niet voorgekomen.

Sinds begin 2016 is er een dna- test beschikbaar in Nederland, maar helaas mag onze vereniging deze test niet gebruiken. Echter, er is een bruikbare test gevonden, in de Verenigde Staten, die het BPS kan gebruiken.

Op de aanstaande Hengstenkeuring worden alle goedgekeurde hengsten getest. Ook de reeds goedgekeurde hengsten moeten in de komende maanden getest worden. De uitslag wordt gepubliceerd op onze website en in het magazine. Vanaf 2020 worden alle nieuwe hengsten die drager zijn uitgesloten voor ons fokprogramma en niet meer goedgekeurd. Hengsten welke voor 2020 zijn goedgekeurd behouden hun dekvergunning.

Wat wordt bedoeld met ‘waterhoofd’?

Waterhoofd (hydrocephalus) is de medische term voor een abnormale ophoping van vocht in de hersens. Veulens die hierdoor zijn getroffen worden altijd dood en vaak ook te vroeg geboren. Deze veulens vertonen een duidelijk zichtbare en ernstige zwelling van de schedel. Als gevolg van de abnormaal grote schedels van deze veulens kost het merries soms grote moeite ze ter wereld te brengen, wat nogal eens tot (fatale) complicaties bij de merrie leidt.

Afbeeldingsresultaat voor Waterhoofd hydrocephalus veulens

Hydrocephalus komt vooral voor bij Friese paarden en zij kunnen dit doorgeven aan Barock Pinto nakomelingen. Inteelt bij de populatie Friese paarden en het wijdverspreide gebruik van een aantal invloedrijke voorouders hebben waarschijnlijk bijgedragen aan de verspreiding van hydrocephalus in de populatie van Friese paarden.

De (water) kop niet in in het zand steken

Naar verwachting is 20% van de Friese merries en 10% van onze Barock Pinto merries drager van de mutatie. Indien deze worden gekruist met een Barock Pinto hengst die drager is, is er een kans van 25% dat er een veulen met hydrocephalus wordt geboren. De snelste, zij het enigszins extreme, methode om hydrocephalus in de populatie terug te brengen is het uitsluiten van alle dragers van deelname aan het fokprogramma. Doordat wij hengsten, die drager zijn, door middel van deze eliminatie constructie, vanaf 2020 uitsluiten voor onze fokkerij hoeft de merrie eigenaar zijn merrie niet meer te testen en loopt men geen risico op een afwijkend veulen met alle emotionele en financiële schade van dien.

Mocht u als merriehouder toch gebruik willen maken van een hengst die drager is dan adviseren wij uw merrie te laten testen. Voor meer informatie en inzendformulier, website http://www.animalgenetics.us

Meer recente berichten