Geslaagd experiment

Wie aanwezig was op de jubileum Hengsten Keuring in 2019 heeft mij de woorden horen spreken in mijn speech dat er in de toekomst uitdagingen liggen van onze fokkerij, ‘op zoek naar meer kwaliteit’. Tevens heb ik toen ook uit gesproken dat we erg tevreden kunnen en mogen zijn wat er in 10 jaar tijd gebeurt, gefokt is. Maar voor mij is regeren vooruit kijken en dat zijn we aan het doen of gaan we zeker doen. Kwaliteit, gezondheid, duurzaamheid, exterieur en zeker ook in de beweging. Ik had het er over gehad om een zwarte warm bloed hengst in te kruisen in onze fokkerij en dan niet bang zijn voor een zwart veulen. Een zwarte met veel kwaliteit is ook te verkopen of te gebruiken in onze fokkerij. Voorbeeld: We kruisen een zwart bonte merrie met Totilas. Product is een zwarte merrie met meer kwaliteit en die kruis je later weer terug met een homozygoote hengst voor de kleur. Dan heeft dat bonte veulen toch een scheut Totilas in zijn bloed.

Tot mijn verbazing was er op de thuis keuring bij stal van ’t vijzeltje een bijzondere kruising. Een groot ruimige merrie van 1.67 met rek in het lijf, een lange hals met veel houding. Sterk bespierde bovenlijn met een goede ligging en lengte van de croupe. De merrie had veel lengte metcorrect gestelde benen met goede hoeven. Door een ongeluk als veulen had ze een iets voorspong gewicht opgelopen. Een merrie die krachtig en ruim draafde met houding. Een stap met takt, ritme, kracht en voldoende ruimte. De galop was voldoende gesprongen, maar nog iets ontstuimig. De merrie kreeg de volgende cijfers:

Stap: 8 Draf: 9 Galop: 7 Ras: 7.5 Bouw: 7.5 Beenwerk: 5.5 Totaal: 44.5

Deze merrie werd voorlopig elite verklaard en wordt omdat de merrie zwart is ingeschreven in het type FB, 50% Fries en 50% warmbloed.

Bloeds opbouw
De moeder is de 19 jarige, goed bewaarde, Friese stamboek merrie Fenna-Laura fan ’t nye lok. Deze Fenna is een dochter van de afgekeurde Friese hengst Nanno 372. Deze merrie komt uit een zeer predikaat rijke merrie lijn van stam 18. Verdere hengsten die we in deze lijn terug zien zijn een sterdochter van Rypke 321, daarna een sterdochter van Hearke 254, daarna een ster preferente dochter van Ritske 202 en in 1960 op het papier nog een ster preferente dochter van Aize 170.

Vader
De vader Roman Life style W is Hannoveraans gefokt. De hengst is in 2008 naar Frankrijk verkocht heeft daarna in de sport gelopen in Engeland. Daarna is hij terug gekomen in Nederland en is Grand Prix Dressuur. Vader van Roman Life style W is de zeer invloedrijke hannoveraanse hengst Wolkentanz. Deze hengst liep zelf ook Grand Prix. Hij heeft 12 goedgekeurde zonen en 22 staatspremie merries. Er zijn tot 2012 meer dan 20 nakomelingen in de zware tour van hem geregistreerd.

High voltage v. Roman Life Style
Fokker/Eigenaar: Monique Kompier

Meer recente berichten