Keuring Noorwegen, zaterdag 8 en zondag 9 september 2018

“Acht à negen jaar geleden is het stamboek in Noorwegen gestart met een aantal hele goede merries. De kwaliteit van deze merries zie je tot op de dag van vandaag terugkomen in alle nakomelingen die zij voortgebracht hebben! De paarden stonden er dit weekend allemaal dan ook prachtig voor”, aldus Gerrit Stelwagen.

Dag 1, Sandness
Op zaterdag 8 september reisden juryleden Gerrit Stelwagen en Rinze van Teijen af naar Sandness voor de eerste keuringsdag en werden hartelijk ontvangen door een groep enthousiaste mensen.
De dag startte met het keuren van de veulens, maar liefst vier merrieveulens en 2 hengstveulens waren aangemeld in deze categorie. Meest opvallende merrieveulen was Ivana van Soma (v. Edwin BP35, eigenaar: Tonje Solberg). Dit zeer scherp gebouwde veulen had een rassige opdruk en liet veel tact en regelmaat zien in de bewegingsvorm. Niet voor niets kreeg dit veulen een 8 op rastype en een 8 op de bouw. Bij de hengstveulens stak Isaac van Soma (v. Maurits BP10, eigenaar: Tonje Solberg) er met kop en schouders bovenuit. “Tonje kocht de merrie in Nederland die ze met diepvriesperma van de vorig jaar naar Zuid-Afrika verkochte Maurits BP10 heeft geïnsemineerd. Nakomeling Isaac van Soma is het prachtige resultaat”, aldus Gerrit. Isaac is zeer indrukwekkend met een extreem opvallende opwaartse draf en buiging in het spronggewricht. De hengst kreeg dan ook een 8,5 op de draf en een 8 op de bouw en het beenwerk. Met een top afstamming van de moeder is deze hengst zeer belangrijk voor de toekomst!

Bij de jeugd kwam de enterhengst Havana Bonito (v. Elvis van Soma Ster56, eigenaar: Yngvild Bjorsvik) in de baan. Deze hengst kreeg een nette tweede premie.

In de categorie merries verschenen drie merries in de baan. De vierjarige merrie Edelle van Soma (v. Alexander BP13, eigenaar: Line Sigbjornsen) viel op door haar nette stap en draf waarin ze veel regelmaat liet zien. Deze merrie kreeg een tweede premie met 40 punten. Blizz van Soma (v. Maurits BP10, eigenaar: Claire Conolly) kwam voor een graadverhoging. Blizz heeft een sterke bouw met veel lengte en een opvallend front. De merrie toonde veel verbetering en kreeg een ster met eerste premie en 43 punten (eerder kreeg de merrie een tweede premie). Irene van de Zuiderward (v. Tsjerk 328, eigenaar: Tonje Solberg) kwam als laatste in de baan bij de merries. “Wat een dame!, zestien jaar, maar ging door de baan als een zesjarige”, aldus Gerrit. Irene heeft een mooie bovenlijn met zeer sterk beenwerk. De merrie kreeg een ster met eerste premie, een puntentotaal van 45 waarbij ze en een 8,5 kreeg op de draf en een 8 op ras, bouw en beenwerk. Later op de dag heeft deze merrie een voldoende IBOP afgelegd, waardoor ze Elite werd verklaard!

Na de merries kwam de ruin Kiptons Oskar (v. Alexander BP13, eigenaar: Elise Steinsland) in de baan. Deze ruin toonde veel degelijkheid in het lichaam, maar had net iets meer ruimte en souplesse mogen tonen in de bewegingsvorm. Kiptons Oskar kreeg een tweede premie met 40 punten.

In de categorie hengsten werden twee paarden voorgesteld. Kvitemyrs Gardhu (v. Aschlan Enghaven, eigenaar: Tina Husby Nygard) kwam als eerste in de baan. Deze hengst miste enige souplesse in de bewegingsvorm en was iets strak in de bovenlijn. De hengst kreeg een tweede premie met 40 punten. Later op de dag haalde de hengst, met een nette presentatie, een voldoende IBOP.
Figaro van Soma (v. Alexander BP13, eigenaar: Tina W. Brikland) kwam voor graadverhoging. Deze voldoende langgelijnde jonge hengst (3 jaar) werd netjes voorgesteld. Figaro had iets meer souplesse en ruimte mogen tonen in de beweging en kreeg dan ook geen graadverhoging.

De keuringsdag werd afgesloten met vier nette IBOP-proeven. De hengst Edwin BP35 (v. Alexander BP13, eigenaar: Tonje Solberg) is een zoon van de inmiddels Elitemerrie Irene van de Zuiderward. De hengst liet veel expressie en uitstraling zien. Met een hele goede galop, die erg bergopwaarts was toonde de hengst veel techniek en buiging in de achterbeen. Hij sloot zijn IBOP-proef dan ook voldoende af met 65,5 punt.

Dag 2, Valdres
Op zondag 9 september stond de keuring in Valdres op het programma. Juryleden Gerrit Stelwagen en Rinze van Teijen werden ontvangen op een prachtige keuringslocatie.
De dag startte met het keuren van de veulens. Ook deze tweede dag stonden er vier merrieveulens en twee hengstveulens op het programma. Het sterk gebouwde merrieveulen Isobel of Huntingdon FS (v. Albert BP15, eigenaar: Alicia Feurenhern Sanne) viel in deze categorie op door haar mooie front en beenwerk. Isobel kreeg een eerste premie met 44,5 punt.

Bij de jeugd kwam de enterhengst Hot Spot van Erius (v. Cavallo van Lid Ster 44, eigenaar: Marita Dahl Larsen) in de baan. Deze hengst mocht nog iets meer ontwikkeling in de spieren tonen. Hot Spot kreeg 39 punten en een tweede premie. De entermerrie Harley Qiunn van Blalien (v. Edward Ster 50, eigenaren: Lene K. Os/ Malin Louise Kaupang Os) toonde voldoende ras en een sterke bouw. De merrie moet er nog wat meer in groeien en kracht creëren. Harley Quinn kreeg een tweede premie met 40 punten. De eigenaresse en haar vader werden deze dag tot beste voorbrenger uitgeroepen!
In de categorie merries van 3 jaar en ouder waren vijf merries aangemeld. De driejarige Fiona van Lid (v. Albert BP15, eigenaar: Irene Murati) verscheen als eerste in de baan. De merrie had met 1.65 m een mooie hoogtemaat en toonde een mooi front met veel lengte in het fundament. De stap was voldoende ruim met een sterke afdruk. Ook de draf was zeer krachtig met veel vrijheid vanuit het schouder. “Een explosief bewegende merrie. Een merrie voor de toekomst!”, aldus Gerrit Stelwagen. De merrie kreeg een eerste premie met 47 punten! In dezelfde categorie kwam ook de merrie GI Blues T.C.B (v. Tietse 428, eigenaar: Camilla Nyhagen) in de baan. Deze rastypische merrie had een zeer opwaartse draf, maar mocht net iets meer souplesse tonen. De merrie kreeg 42,5 punt en een eerste premie. Als laatste werd de grote merrie Candy Crush (1.71m) voorgesteld. De merrie is een nakomeling van de te vroeg overleden hengst Doerak BP08 (eigenaar: Jeanette Lid Lindahl). Een klassieke merrie met een zeer ruime stap die het ‘gouden draadje’ nog miste. De merrie kreeg een tweede premie met 40 punten.

Bij de hengsten werd de mooie rastypische hengst Gabriel van Blalien (v. Albert BP15, eigenaar: Line H. Gangsoy) al eerste voorgesteld. De hengst miste in zijn totaliteit iets kracht en ontwikkeling en kreeg een derde premie met 38,5 punt. De achtjarige hengst Dukes Dependable HotShot (v. Taffys Dependable Duke, eigenaren: May Iren Flobakk / Jarl Wegard Roise) werd gekeurd in het type XX. De hengst is een degelijk en een sterk gebouwd paard die nog iets meer souplesse en ruimte mag tonen in zijn beweging. De hengst heeft een zeer interessante bloedspreiding en is homozygoot. Dukes Dependable is goedgekeurd met 42 punten; zijn nieuwe naam is HotShot.
De dag werd afgesloten met twee IBOP-proeven. De merrie GI Blues T.C.B. reed een mooie ontspannen en voldoende proef die werd beloond met 60 punten. Als tweede kwam de merrie Dieuwertje vd Heikant in de baan, deze miste de ontspanning en controle en haalde de proef helaas niet.
Noorwegen, heel erg bedankt voor de gastvrijheid en de mooi voorgestelde paarden. Heel graag tot volgend jaar!

[av_gallery ids=’7351,7350′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-339uwl’]

Meer recente berichten