Nieuwe dierwelzijn regels vanaf 2023

Het Barock Pinto Studbook heeft dierwelzijn hoog in het vaandel en ongeoorloofd gedrag naar de paarden wordt niet getolereerd. Op dit moment ligt er wat dierwelzijn betreft een vergrootglas op de paardensector en alles wordt tegenwoordig vastgelegd. Wij hebben begrip voor de zorgen van onze medeburger en wij willen uiteraard ook het beste voor onze dieren.

Daarom is besloten om vanaf 1 januari 2023 enkele nieuwe regels door te voeren op keuringen en andere evenementen van het Barock Pinto Studbook. Wij verwachten dat een ieder hier aan mee werkt en we zullen eigenaren hier ook op aanspreken indien zij hier geen gehoor aan geven.

-Het wegbranden van haar is in geen geval toegestaan.

-Het afknippen of scheren van tastharen is niet toegestaan. Denk hierbij aan neus- en oogharen. Lange (baard-) haren aan de onderkant van de kaak mogen wel verwijderd worden.

-Het uitknippen of uitscheren van de oren is niet toegestaan. Echter de lange, buiten de oren uitstekende haren mogen wel verwijderd worden.

-Het afknippen of weg scheren van de haren op de staartwortel is niet toegestaan.

-Paarden jonger dan drie jaar mogen niet met een bit voorgebracht worden.

-Neusriemen mogen niet te strak zijn aangesnoerd.

-Paarden die aan een evenement van het Barock Pinto Studbook deelnemen dienen gewend te zijn om ‘in handen’ te zijn geweest en zich als zodanig te gedragen. Dit om te voorkomen dat paarden ‘zo uit de wei’ in de baan verschijnen met alle stress vandien.

-Paarden mogen alleen in goede conditie op evenementen verschijnen. Dit geldt zowel voor sterk vermagerde dieren als voor paarden met te veel overgewicht. Daarnaast moeten de hoeven verzorgd zijn, al dan niet op hoefbeslag.

-Eigenaren van dragende merries wordt geadviseerd niet meer deel te nemen aan een event wanneer de merrie over de helft van haar dracht is.

-Ongeoorloofd gedrag kan uitsluiting van een evenement als gevolg hebben. Alle jury- of bestuursleden die op dat moment aanwezig zijn mogen tot dit besluit komen. Denk hierbij o.a. aan veelvuldig zweepgebruik of hardhandig trekken aan het bit. Uiteraard vertrouwen wij erop dat dit nooit zal plaats vinden. ?

 

Meer recente berichten