(video)verslag Noorwegen 2019

Het leek mij leuk om jullie eens mee te nemen naar een keuring in het buitenland. Hoe dat gaat en wat de voorbereidingen zijn. Zo zijn we al vanaf het voorjaar met onze buitenlandse verenigingen in contact over de keuringen dit seizoen, Gerrit Stelwagen onderhoudt hierbij ook veel contacten. Met Noorwegen had ik zelf veel contact omdat ik hier onder andere zelf naar toe zou gaan. De Keuring in Noorwegen zal op twee locaties plaatsvinden, bij Oslo en Stavanger. Marjolein de Jong-Betten en ondergetekende zullen hier de paarden keuren, Maarten Schraa is mee als voorbrenger en Nando Dirksen zal een en ander vastleggen met de camera op verzoek van de Noren.

Inmiddels is het vrijdagmiddag en ik zal zometeen worden opgehaald door Maarten, Nando en Marjolein en dan gaan we richting Schiphol. Maarten heeft nog wat formulieren en linten opgehaald bij het secretariaat. Ilse Schraa draagt hier zorg voor en alles is weer keurig voor elkaar. Nu nog zien dat we alles in onze handbagage mee krijgen. Het is aardig fris in Noorwegen maar gelukkig wel droog want de tweede locatie is buiten.. Marjolein en ik vragen ons af wat er nog enigszins representatief uit ziet wanneer je in een buitenbak moet jureren in een kou- en water bestendige outfit… Misschien een hoedje met oorwarmers. Inmiddels zijn we op Schiphol, mooi op tijd en zoals altijd op luchthavens… Wachten. Voor Marjolein is dit de eerste keer vliegen dus we kunnen haar mooi een en ander laten zien en een bakje koffie drinken.

21.00u, geland in Oslo. Prima vlucht gehad al had Marjolein wel enorm last van haar oren. Altijd vervelend. Afijn, Jeanette Lid stond in Oslo klaar om ons op te halen en we gingen gelijk door naar de keuringslocatie (Harkerud Hestesportsenter) waar we alvast DNA gingen verzamelen van de deelnemende paarden en veulens. Het leek bij donker al een mooie accommodatie maar koud was het wel, dat zijn we nog niet helemaal gewend in Nederland! Na het verzamelen van de haar samples werden we naar ons hotel gebracht waar we nog een borreltje dronken en naar onze kamers gingen.

De volgende ochtend waren we blij verrast door het enorm uitgebreide ontbijt buffet! Gelijk maar goed gegeten want je weet maar nooit wanneer je weer iets krijgt, dat is nog wel eens de vraag in het buitenland al krijg je soms ook wel eens veel te veel tijdens zo’n reis. Nadat we waren opgehaald, Maarten zijn voorbreng kledij aan had en Nando met de camera klaar stond begonnen we met de merrieveulens.

De ras typisch en goed dravende Jazmin van Strandi (Albert BP 15 x Tietse 428) van Bjorn Engen imponeerde direct door haar mooie voorkomen en fiere zelfhouding. Ze kreeg 44 punten en won later het dagkampioenschap van deze locatie. Hierna werden nog drie hengstveulens getoond en Joey van MK (Albert BP 15 x Bontfire XX 06) stond hierbij aan kop met 40 punten. Dit hoogbenige veulen van Majken Karlsen was zeer goed ontwikkeld en bewoog ruim voldoende. Er was 1 jaarling hengst aangemeld, Inferno FA (Albert BP 15 x Sonyo) van Lillian Muller en hij werd in zeer goede conditie voorgesteld. We zijn benieuwd hoe dit jonge hengstje zich zal ontwikkelen want hij kreeg nu een mooie eerste premie met 43 punten.

Bij de merrie’s van drie jaar en ouder stonden vijf paarden op de lijst maar helaas viel er een af na het onderdeel op de straat door een te afwijkende manier van draven. Altijd spijtig wanneer je een paard weg moet sturen maar dit zijn nou eenmaal de reglementen, gelukkig begreep de eigenaar dit besluit. De fraaie en modern gebouwde Diana van Soma (Bontfire XX 06 x Tsjerk 328) van Majken Solberg eindigde hier bovenaan met 43,5 punten. Ze had drie goede basisgangen en zat technisch goed in elkaar al miste ze wat bespiering. Dit was niet zo vreemd, ze was zogende. Later werd zij zelfs nog elite door de IBOP ruimschoots te behalen en op haar beweging zodanig te scoren dat ze zich wist op te waarderen. Baldwin Ster 51 was zijn jongere sexe genoot de baas door zijn imponerende verschijning en topconditie. In de beweging mocht hij iets sterker zijn maar hij kreeg een 8,5 op ras type! Later die middag kreeg hij een positieve beoordeling voor zijn IBOP proef. Zijn jongere rubriekgenoot Hannibal van Vale was deze dag nog niet helemaal klaar om een dekvergunning te behalen maar we hopen dat hij zich zodanig ontwikkeld dat er in de toekomst meer in zit.

Tijdens dit schrijven zitten we in de kantine te wachten op ons vervoer naar het vliegveld. We zijn voorzien van pizza en vooral Maarten en Nando wisten dit zeer te waarderen! Reizen gaat altijd gepaard met wachten en dan is het mooi wanneer je je tijd nuttig kunt besteden. Vanavond vliegen we naar de West kust om vanaf het vliegveld in Stavanger naar ons hotel te gaan. Eenmaal in Stavanger aangekomen haalde Tonje Solberg ons op en bracht ons naar het hotel. Uiteraard liepen we voor de nacht nog even een rondje door de kustplaats en namen we nog een klein afzakkertje bij een lokale pub. Ongelooflijk hoe rustig het hier is op zaterdag avond!

Zondag 6 oktober, 10u aanvang keuring op de locatie van Tonje. We hebben er zin in en we hebben geluk; er is hier afgelopen tijd veel regen gevallen en nu is het droog en schijnt de zon volop! Twaalf paarden verschijnen vandaag in de ring en we beginnen zoals altijd met de veulens. Zes merrie veulens laten zich gemiddeld genomen ruim voldoende zien met de makkelijk dravende Jippi av Lykkeli (Elvis van Soma ster 56 x Fetse 349) van Ragnhild Johannessen aan kop. Bij de hengstveulens was Jackpot van Soma (Edwin BP 35 x Big Ben a Killa) de beste. Dit veulen van onze gastvrouw behaalde met mooie basispunten een score van 42.

Bij de merrie’s werd ster verklaard met een eerste premie Gloria van Soma (Elvis van Soma Ster 56 x Rypke 321). Eigenaren van deze mooie bonte barocke merrie zijn Hanne Kjersti en Albretsen Granbakken. Haar manier van stappen viel positief op, haar draf was correct, alleen haar galop mocht meer gesprongen zijn. Er was een hengst aangemeld voor de keuring. Deze goed ontwikkelde (1.60m) jonge hengst uit 2017, Hadwin van Soma (Elvis van Soma Ster 56 x Tsjerk 328) van Tonje Solberg verscheen in blakende gezondheid en is voor een twee jarig paard al mooi in de belijning. Hij liet zich erg goed zien en draafde met veel zweef door de baan. Deze vriendelijke bonte hengst kreeg niet lager dan een 7 op zijn cijferlijst en we hopen dat hij zal uitgroeien tot een mooi vaderdier. Vanaf heden zal hij door het leven gaan als Hendrikus BP52.

Na dit succes was er nog een deelnemer voor de IBOP proef. De hengst Fernando XX 19, eveneens van mevrouw Solberg. Hij is pas vier jaar oud maar liet zich al heel fijn rijden. De hengst kreeg ruim voldoende cijfers en dit resulteerde in een eindtotaal van 67 punten; geslaagd dus!

Het merrie veulen Jippi av Lykkeli werd uitgeroepen tot dagkampioen op deze locatie. Alle deelnemers kregen veel extra prijzen namens de Noorse Barock Pinto vereniging, altijd een leuke blijk van waardering richting de eigenaren! Het waren twee mooie keuringen met fijne dieren. Mooi om te zien dat het veelal eigenaren zijn die gewoon heel blij zijn met hun paard zonder dat hier economische belangen de voorhand nemen.

Na de keuring was er nog tijd om wat mooie opnames van de omgeving te maken. We zijn naar een dicht bij zijnde berg gebracht en alhier konden we na een stevige wandeling genieten van een prachtig uitzicht. We moesten Nando bijna mee terug slepen want hij was naar zijn mening nog lang niet klaar met filmen! Maar ja, vliegtuigen wachten nou eenmaal niet op overenthousiaste camera mannen! Onze vlucht naar Amsterdam ging via een overstap in Kopenhagen. Eenmaal in Amsterdam moesten we nog terug rijden naar het Noorden van het land en lagen we na middernacht weer in ons eigen bed. Het was een voorspoedig en gezellig weekend met leuke mensen, fijne dieren en veel reizen!

Geertje van de Veen

[av_gallery ids=’10095,10101,10103,10099,10097,10091,10093,10105′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ av_uid=’av-kmsm3s’ custom_class=” admin_preview_bg=”]

 

Meer recente berichten