Terugblik keuring Tsjechië

Keuring Tsjechië: 12 oktober 2019 in Královice en 13 oktober 2019 in Nové Zamky

Begin oktober reisden onze voorzitter Rinze van Tijen samen met hoofdinspecteur Gerrit Stelwagen af naar onze grote dochter vereniging in Tsjechië alwaar Gabriela Mikutová alles weer perfect georganiseerd had.

Op de eerste dag werd er begonnen met de ibop proeven, hiervoor waren 5 combinaties aangemeld die zich allen onder het zadel presenteerden; vier merries en een hengst. Bij de merries was de hoogste score voor Dandelion Tu. (Jerke 434 x Tsjomme 329). Deze Friese merrie behaalde een score van 61,5 punt. Later die dag kreeg ze op de keuring 45,5 punt waardoor ze Elite verklaard werd! Brandus XX25, de enige deelnemende hengst, werd keurig voorgesteld en liet een goede proef zien met ruim voldoende basis gangen. De hengst met veel statuur kreeg de volgende punten toebedeeld: stap 8,0; draf 7,5; galop 7,5; overgangen 6,5; h.s.w. 8,o; aanleg 8,0; totaal 68,5 punt en hiermee de dag topper!

Na het ibop onderdeel kwamen de veulens in de baan. Bij de hengst veulens was er een veulen, Jeremy van Bohemia (Erick BP36 x Fridse 423). Het betrof een rassig en sterk gebouwd veulen en hij kreeg 44 punten.
Bij de merrie veulens stonden er vijf veulens op papier. De beste in deze rubriek was Jessie (Bontfire XX06 x Baron fan Odingastate FB01) Dit mooie zwartbonte veulen kreeg in totaal 45 punten met maar liefst een 8 op beenwerk. Tevens werden er twee enter hengsten, twee twenter hengsten en een twee jarige ruin gekeurd. Hierbij viel Hadrian Goodshapes (Allard BP21 x Jesse 423) op met 47,5 punt. Hij draafde heel sterk en heeft heel veel rastype. Bij de vijf genoteerde twentermerries was de hoogste score voor Heidie van Bohemia (Allard BP21 x Fridse 423). Later werd deze merrie ook dagkampioen. Deze enorm rastypische merrie welke zeer goed ontwikkeld was kreeg een 9 op de draf en een 8,5 op de stap. Onderaan de streep had de merrie een top score van 50 punten!
Voor opname passeerden 4 merries de jury. Allen werden deze ster verklaard met een tweede premie. Op kop liep Toos út Terherne (Jisse 434 x Jacob 302). Deze degelijke merrie die vooral veel tact en regelmaat in de stap liet zien kreeg in totaal 41 punten. Bij paarden voor graadverhoging werd de eerder genoemde Dandelion Tu hier Elite met 45 punten.

Fill Encantandor Es Aqui (Lanos XX14 x Lolke 371) was de enige vier jarige ruin. Een degelijk paard wat ster werd met 41 punten.
Bij de hengsten werd Geraldino (Bernstein XX11 x Jasper 366) goedgekeurd met 46,5 punten en deze waren als volgt verdeeld:
Stap 8,0; draf 7,5; galop 7,5; ras 8,0; bouw 7,5; beenwerk 8,0. Een lang gelijnde hengst met een fraai hoofd en nog zeer jeugdig.

Na een halve dag reizen kwamen onze Nederlandse medestrijders aan op de tweede locatie en hier verliep de dag als volgt:
Er werd weer begonnen met de ibop proeven en hier waren drie paarden voor aangemeld, allen weer onder het zadel. Emikö Christine van Pawlowitz (Ceasar ter Linden XX05 x Beart 411) had hier het hoogste eindresultaat met een mooi punten aantal van 68. Deze zeer jeugdige merrie moet aan kracht nog wat winnen maar was heel correct in de beweging en liet een nette proef zien. Hiermee werd de merrie definitief elite verklaard nadat ze vorig jaar het voorlopige elite predicaat reeds had behaald op de keuring.

Bij de zes hengstveulens daarna was de hoogste score voor Jersey van Silesia (Oso Hermes x Tietse 428). Dit fraaie, best ontwikkelde veulen kreeg 47 punten. Heel veel ras uitstraling met geweldig beenwerk en een fantastische draf. Bij de twee merrie veulens viel helaas een veulen vanwege kreupelheid af en bleef Judie Rychlebská over en zij kreeg het rode lintje aangehangen.

Bij de jeugd was er een enter en twee twenters en de fraai gemodelleerde H-Roxa Joe was met 45 punten hier de hoogst geplaatste.
Voor opname werden er vijf merries aangeboden. Hierbij werden er twee stamboek verklaard en drie kregen het ster predicaat met een tweede premie met bovenaan geplaatst Gina Irene (Gerrit FB04 x Jillis 301). Deze 9-jarige merrie was in top conditie en bezat een correcte draf die wellicht nog iets sterker mocht zijn. Totaal 41,5 punt.

Bij de oudere dieren voor graadverhoging stonden vier paarden in de catalogus. Hierbij was de meest opvallende merrie Yfke fan ‘e san Ieren met 46,5 punt. Dit was de tevens de moeder van de merrie die met de ibop definitief Elite werd verklaard (Emikö Christine van Pawlowitz). Door deze hoge score werd ook Yfke Elite verklaard dus een groot succes binnen deze familie.

De laatste rubriek was voor de hengsten waar een paard uit de type XX werd voorgesteld en dit was Segal Bonte (Bonte Monte x onbekend). Deze prachtige plantenbonte hengst kreeg zijn deklecentie met de volgende punten:
Stap 7,5; draf 7,0; galop 6,5; ras 7,5; bouw 7,5; beenwerk 7,5; totaal 43,5
De hengst was ruimvoldoende rastypisch, heeft een fraaie verticale hals met voldoende lengte en een sprekend hoofd. In de bovenlijn kon hij wat gespierder op de lendenen maar de croupe is goed gevormd.

Het waren twee drukke dagen maar gezien het resultaat weer meer dan de moeite waard! De bloeiende vereniging in Tsjechië heeft steeds betere paarden in haar bestand en is reeds 8 jaar onder super visie van Gabriela Mikutová in goede handen. Hierbij willen we haar en alle vrijwilligers hartelijk danken!!

Meer recente berichten