Verslag en uitslag hengstenkeuring 2024

 

Afgelopen zaterdag was het weer zo ver, de jaarlijkse hengstenkeuring van het Barock Pinto Studbook! Vele bezoekers uit binnen- en buitenland wisten de Sunrise Stables in Assen te vinden om aldaar de prachtige hengsten te mogen aanschouwen. Het was een prachtige dag vol afwisseling en fantastische sfeer. In de baan stonden hoofdinspecteur Gerrit Stelwagen, Simon Hoeksma en Geertje van de Veen opgesteld.

Er werd zoals gewoonlijk begonnen met de bezichtiging op de straat nadat de hengsten allemaal op chip waren gecontroleerd, gemeten waren en er DNA was afgenomen. Op de straat werden alle hengsten goed genoeg bevonden voor de tweede bezichtiging; het vrij bewegen in de kooi.

Er waren twee type XX hengsten en Wodan fan ‘e Witewei (onbekend x onbekend) van M. Holwerda behaalde het Ster predicaat met dekvergunning. Wodan is een stoere hengst met voldoende ras uitstraling maar zou iets meer lengte in de benen mogen hebben. Hij stapt ruim, draaft met voldoende souplesse maar zou hierin wat meer houding mogen tonen en mag zich meer ontspannen in de galop.

Wodan fan ‘e Wittewei:

Drie hengsten vertegenwoordigden de klasse FB. Lord Lento von Adelsberg (Bento BP 58 x Elton BP11) van A. Eckmann beet het spits af en liet vooral in stap een goede indruk achter. Deze luxe gebouwde hengst heeft een fraaie voorhand maar kon wat correcter gebouwd zijn in de achterhand. Hij behaalde het Register predicaat. Pyter van de Hemelse Hoeve (Omer 493 x Sake 449) van M. Scheers behaalde een nette 45 punten door zijn sterke basisgangen  en behaalde hiermee zijn goedkeuring. Hij stapte goed door het lichaam en draafde met een goede techniek en veel afdruk. Ook in galop liet hij zich goed zien al zou hij iets meer bergop mogen bewegen. De hoogste punten in de klasse FB  waren voor Thom van het Binnenveld (Tsjalke 397 x Ids 300) van M. Haerkens. Deze koninklijk aandoende hengst met zijn enorm lange manen, prachtige hoofd en zeer fraaie uitstraling kreeg op rastype maar liefst een 9,5! Doordat Thom door Joey van de Grijp onder het zadel gepresenteerd werd vanwege zijn prestatie in de sport (grand prix) kon hij zijn zeer bruikbare basisgangen goed laten zien. Thom stapt en draaft heel correct waarbij hij een fijn voorbeen gebruik heeft en met name in de uitgestrekte draf veel schoudervrijheid toont. De galop is opwaarts al zou hij iets meer buiging vanuit de sprong mogen laten zien. Thom werd goedgekeurd met 49,5 punten!

Thom van het Binnenveld:

In de klasse BP waren zeven hengsten aanwezig. De lang gelijnde imponerende Landheer Julius van Herbricht (Ceasar ter Linden XX05 x Carst T) van H. Schillings mocht iets meer van zichzelf laten zien in beweging maar behaalde desondanks het Ster predicaat met dekvergunning. Lord vom Hansen Busch (Allard BP21 x Jerke 434) van M. Qeull uit Oostenrijk liep met veel gemak naar 47 punten en werd dan ook goedgekeurd. Deze lang gelijnde rastypische hengst met veel afdruk in draf en galop mag correcter stappen maar imponeerde enorm door zijn mooie sterke gestalte en fraaie bouw en werd kampioen jonge hengsten.

Lord Lento met zijn Oostenrijkse eigenaren en voorbrenger Arnold Wemmenhove:

De homozygote barokke hengst Lucky Luke R. (Emiel BP57 x Haitse 425) van R. Reinsma werd ook Ster met dekvergunning. Voor een hogere score zou hij in beweging meer tot dragen mogen komen en sterker in de rug moeten zijn. De luxe gebouwde en jeugdige Luwke van de Weiden (Emiel BP57 x Hette 481) van T. Joosten daarentegen liep met veel gemak en techniek naar zijn goedkeuring met 46 punten. L Bibian  van Stal Vrije Paarden (Hidde Ster x Fetse 349) van M.H. Bleyenberg behaalde het Register Predicaat. Deze nog iets rauw aandoende hengst mag zich nog meer ontwikkelen.

Voor graadverhoging kwamen ook enkele hengsten in aanmerking waaronder Joker BP82 van D. Dijkman. Deze hengst had met name zijn galop verbeterd en was sterker geworden in bouw. Ook Jeminee BP Ster 81 van D. Dijkman had zich opgewaardeerd en werd goedgekeurd. Zijn stap was beter geworden en ook hij was  positief in bouw doorontwikkeld, hetzelfde gold voor Isaak Ster 78 van T. Solberg welke ook goedgekeurd werd. Deze hengst kreeg maar liefst een 9 op de stap en voor rastype een 8.5. Isaak is dan ook een zeer sterk gebouwd paard met een mooie verticale hals en sierlijke bovenlijn.  Libido fan Dijkmaniastate (Zotirco x Andries 415) en Job van Dijkmaniastate (Zotirco x Brandus 435), beide in bezit van D. Dijkman behaalden ook een dekvergunning; Libido werd Ster en Job werd goedgekeurd. Libido draafde met veel gemak en afdruk en Job is een zeer rastypische hengst met drie fijne basisgangen en sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar.

De oudere hengsten werden aan de hand voorgebracht en hier werd ook aspirant jurylid Nina Tuinman opgesteld als jury. Als eerste kwam Jidde BP74 van L. Nefkens in de baan. Jidde heeft zich heel goed ontwikkeld en is een zeer rastypische en correct gebouwde hengst. Jidde stapt goed maar kwam in draf helaas niet helemaal uit de verf.Ook was Ieme BP60 van H. de Ruiter aanwezig.De iets beknopt gebouwde Ieme was goed in conditie, vertoonde veel rasuitstraling en draafde met een actief achterbeen. Jorryt BP85 van M. Postma had ook een goede ontwikkeling doorgemaakt en was er ‘mooi ingegroeid’. In draf toonde hij een goede techniek mits hij niet te snel ging. In de stap had hij wat last van spanning en daardoor wat tactfouten. De hengst KeesBP82 van T. Vermanen was ook mooi ontwikkeld en een stuk sterker geworden. Vooral zijn fijne manier van draven viel op. Helaas was dit niet genoeg om dagkampioen te worden want die titel ging naar de rastypische  Ivan BP86 van K. Voetelink. Met zijn vlijtige stap en correcte manier van draven behaalde hij het dagkampioenschap voor Lord Lento van Adelsberg die zich als reserve kampioen mocht opstellen.

Ivan BP86:

Voor de vrijwillige presentatie was de hengst Pokerface XX42 aangemeld en hij was in vorm:

Nieuw op deze dag was de showrubriek. Deze rubriek door leden vanuit de vereniging aangedragen en bleek een groot succes. Er werden 5 aanspanningen beoordeeld door tuig expert en gast jurylid Marcel Ritsma en jurylid Geertje van de Veen. Kylano bewoog extra met veel houding en balans en een zeer krachtig gebruik van het achterbeen gecombineerd met een mooi voorbeen.  Op de tweede plaats stond Hans de Ruiter met Dunja. Dunja liet een mooie constante proef zien met veel front en een mooi grijpend voorbeen. Manuel Pietersz zijn talentvolle paard Healers Gold bleef helaas in het overrijden minder constant waardoor hij op een derde plaats eindigde. Wel kreeg hij de prijs voor het schoonste geheel door zijn mooie rijtuig, gareeltuig en  bijpassende outfit. Als vierde stond Anouscka Mus opgesteld met Marten van Driene die zich heel correct liet rijden maar wat actie in de beweging miste. Het mooie dubbelspan van Magreet Vroegh, Fella en Jonna stond als laatste opgesteld, zij mogen zich nog meer gaan ontwikkelen als showpaarden.

Winnaar showrubriek Kylano XX22:

Schoonste geheel voor Manuel Pietersz:

Tevens werd er van Kylano XX22 diepvriessperma verloot en deze prijs ging naar Anouscka Mus.

Dan was er nog heuglijk nieuws want er zijn maar liefst 3 hengsten Preferent geworden dit jaar, een hele prestatie en we zijn als stamboek dan ook zeer trots op deze hengsten; Ceasar ter Linden XX05, Alexander BP13 en Bontfire XX06. Van deze laatste was de eigenaresse uit Amerika aanwezig en zij ontving voor deze prestatie een mooie attentie:

Ook werd er een longeerinclinic gegeven door Sofi Väisänen met de Barock Pinto Jay Jay Applonia. Zij liet op vakkundige wijze zien hoe je een paard op diervriendelijke manier in de dubbele longe kunt trainen. Deze leerzame clinic was een mooie aanvulling op het programma en werd dan ook goed bekeken!

Sofi in actie:

 

Het Barock Pinto Studbook dankt alle vrijwilligers, deelnemers, sponsoren en het publiek voor dit geslaagde evenement.

Foto’s artikel zijn gemaakt door de huisfotograaf van het Barock Pinto Studbook, Annie Damhof.

 

De uitslag van de hengstenkeuring 2024 in willekeurige volgorde:

1 Lodewijk XX 2021 Julius Arlando x KWPN 38,5
3 Wodan fan é Witewei XX 2017 Onbekend x Onbekend 42
4 Lord Lento von Adelsberg FB 2021 Bento BP58 Elton BP11 41
5 Pyter van de Hemelse Hoeve FB 2021 Omer 493 x Sake 449 45
6 Thom van het Binnenveld FB 2014 Tsjalke 397 x Ids 300 49,5
2 Landheer Julius van Herbricht BP 2021 Ceasar ter Linden XX05 x Carst T. ZSAA 42,5
7 Lennox BP 2021 Emiel BP57 x Fetse 349 39
8 Lord vom Hansen Busch BP 2021 Allard BP21 x Jerke 434 47
9 Lucky Luke R. BP 2021 Emiel BP57 x Haitse 425 42
10 Luwke v/d Weiden BP 2021 Emiel BP57 x Hette 481 46
11 L Bibian van Stal Vrije Paarden BP 2021 Hidde Ster72 x Fetse 349 41
12 Lytse Sjoerd BP 2021 Emiel BP57 x Tsjerk 328 39
13 Joker BP Ster 2019 Zotirco x Jasper 366 44,5
14 Idol van de Smedenpoort 2018 Ewout BP31 x Onbekend 38,5
15 Jeminee BP Ster 2019 Zotirco x Tsjalle 454 45
16 Isaak Ster 78 2018 Emiel BP57 x Big Ben A Kila 45
23 Libido fan Dijkmaniastate 2021 Zotirco x Andries 415 42
24 Job fan Dijkmaniastate 2019 Zotirco x Brandus 345 45

Uitslag Tuigrubriek:

1. Sandra Rusticus Kylano HBC XX22
2. Hans de Ruiter Dunja
3. Manuel Pieters Healers Gold
4. Anouschka Mus Marten van Driene
5. Margreet Vroegh Fella en Jonna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer recente berichten