Verslag Centrale Keuring 2019

Zaterdag 24 augustus een hele warme zomerdag; een dag waarop de Centrale Keuring op het programma stond. Bestuur, jury en team Barock Pinto Studbook was goed voorbereid op de warmte en besloot in twee banen te gaan keuren en het programma eerder te laten aanvangen. Deelnemers uit het hele land reisden deze dag af naar de Sunrise Stables in Assen.

Opvallend veel kwaliteit was deze dag terug te zien bij de veulens, met name de nakomelingen van Bontfire XX06 scoorden goed. Bij de merrieveulens werd Je t’Aime de la Dix van M. Dix uit Oss kampioen. Dit veulen was opvallend correct, toonde veel front en had een uitmuntende bewegingsvorm, aldus Gerrit Stewagen. Bij de hengstveulens was het Julius van de Dingspel (v. Allard BP 21) van fam. Bel/Harms uit Diever die de show steelde. Julius werd kampioen en viel op door zijn zeer rastypisch uitstraling en correct bouw.

Een moeilijke rubriek deze dag was de jeugdrubriek. Het ontbrak de deelnemende paarden aan conditie en kwaliteit. Uitzondering in deze rubriek was de tweejarige, in Tsjechië geboren, Hannan van de Juude (v. Allard BP 21) van de Duitse N. Kredatuszova uit Twistetal. Deze twenter werd in een topconditie voorgesteld, viel op door haar fraaie rasopdruk en stapte ruim en krachtig. Deze merrie kreeg een eerste premie.

Bij de oudere merries waren vijftien paarden aangemeld, waarvan één na de tweede bezichtiging moest afhaken wegens koliek. In deze rubriek werden paarden gekeurd in de types XX, FB en BP. Beste in de type XX werd de vijfjarige Ethna (v. Bontfire XX 06) van L. Haven uit Vegelingsoord. Een mooie langelijnde merrie met veel rasuitdrukking en balans in de beweging. Een absolute aanwinst voor het stamboek. Ethna is deze dag tevens Elite verklaard wegens een goed afgeronde IBOP! Om het helemaal af te maken kreeg deze merrie ook de prijs “Best off type XX”.
Bij het type FB waren drie merries aangemeld; alle drie werden ster verklaard. De hoogste punten gingen naar de elfjarige Anna Joska (v. Tietse 428) van M. Wemmenhove uit Zuidwolde. Een merrie die opviel door haar front, draf en haar ruimvoldoende snel achterbeen.

In het type BP was het de driejarige merrie Geke van de Voorsprong (v. Bontfire XX 06) van M. Wemmenhove uit Zuidwolde die de meeste indruk maakte op de jury. Een moderne, hoogbenige merrie met een barokke opdruk, sterke bovenlijn en voldoende bespiering. Een plaatje om te zien, aldus Gerrit Stelwagen. De merrie werd aan het einde van de dag uitgeroepen tot dagkampioen van de Centrale Keuring 2019! Een andere opvallende merrie in deze rubriek was de eveneens driejarige Guusje van ’t Vijzeltje (v. Bontfire XX 06) van C. Vijselaar uit Hem. Guusje was destijds kampioen als veulen.

Bestuur, jury en team het Barock Pinto Studbook kijkt terug op een geslaagde dag, met veel gezelligheid langs de kant van de baan. Een warme zomerdag, maar door de aanpassing in het programma net op tijd klaar voor het heetst van de dag. Heel graag tot volgend jaar, met hopelijk opnieuw een buitenkeuring!

Meer recente berichten