Verslag en film Hengstenkeuring 2021

In verband met het corona virus is er besloten om op locatie te gaan keuren. Er werden maar liefst 19 hengsten aangemeld. 6 hengsten in het type XX, 3 in het type FB en een fraaie groep van 10 hengsten in het type BP.

Op vrijdag 26 Februari werden de eerste hengsten gekeurd op de locatie van Arthur Verbroeken (dressuurstal La Reve) in Sint Anthonis.

De hengst Garrix (1.70) is sterk bespierd. De hals heeft een mooie houding met voldoende lengte. Het beenwerk heeft voldoende kwaliteit met royale hoeven. De stap heeft takt en voldoende ruimte. De draf heeft ruimte en een fraaie oprichting. De eigenaar is J. Arts. De nieuwe naam is: Garrix XX 31. Punten aantal: 45.5.

De hengst Harvey van Silesia (1.66). De stap is voldoende actief maar mocht ruimer zijn. In de draf maakt hij houding en het achter been heeft veel sprong gebruik. Het beenwerk is voldoende van kwaliteit maar mocht correcter in het fundament zijn. De bovenlijn is iets arm bespierd.
De eigenaren zijn K. en P. Nogovia. De nieuwe naam is: Marcus STER BP 74. Punten aantal: 42.5.

De hengst Hantaro Darley Angel (1.65). De hengst is een luxe verschijning. De stap heeft takt maar mocht in de ontspanning nog ruimer zijn. In de draf toont de hengst een fraaie houding en een sterk achterbeen gebruik. De hengst is gezegend met zeer hard en correct beenwerk met beste hoeven. De eigenaar is M. van der Locht. De nieuwe naam is: Heino BP 63. Punten aantal: 46.5.

De hengst Botticelli (1.70). De 15 jarige hengst heeft zich goed bewaard en loop nu Z dressuur met 4 winstpunten. Op de straat liet hij zich in draf super zien. De stap is erg ruim maar iets lijzig. Het beenwerk is iets grof maar voldoende hart. Wel mocht de hengst meer rastype tonen.
De eigenaar is T. Logier. De niewe naam is Botticelli Ster XX 29. Punten aantal: 42.

Op de locatie van de familie Folmer, Stal De Nieuwe Heuvel, in Lunteren werd de volgende hengst gekeurd.

De hengst Ian T van Sessing (1.74). De goed ontwikkelde hengst toont ras, front en een sterke bouw. Hij stapt ruim en met takt. De draf is ruim met kracht en balans en de hengst toont een fraaie zelfhouding. Het been werk is voldoende van kwaliteit met beste hoeven. De eigenaar is fam. Tanck. De nieuwe naam is Ian FB 24. Punten aantal: 46.5.

Op de derde en laatste locatie van de eerste dag, van de familie Arends, te Biltoven werd de laatste hengst voor deze vrijdag gekeurd.

De hengst Hielke (1.60). De fraai getekende hengst mocht iets meer hengst uitstraling hebben. Hij stapt voldoende ruim met takt en regelmaat. De draf heeft voldoende ruimte maar het achterbeen mocht resoluter onder gebracht worden. Het beenwerk is voldoende hard maar mocht correcter in het fundament. De hoeven zijn goed ontwikkeld. De eigenaar is F. Guarnieri. De nieuwe naam is Hektor Ster XX 30. Punten aantal: 43.

Op zaterdag 27 februari zijn we bij manege Den Esch in Zuidwolde begonnen.

De hengst Gerben fan’e Leijnsigge (1.60). De hengst is ruim voldoende aansprekend en sterk bespierd. De stapt royaal met takt en regelmaat. In de draf zouden we meer ruimte willen zien met meer afdruk van het achterbeen. Hij heeft droog beenwerk wat correct gesteld is. Iets meer lengte in het voorbeen zou de hengst niet misstaan. De eigenaar is M. Zuyderwijk. De niewe naam is Gebbe ster BP 75. Punten aantal: 43.

De hengst Florian Ster 63 (1.72). De goed ontwikkelde hengst toont zich als een echt vader paard en is sterk bespierd. De stap heeft ruimte, takt en kracht. In de draf en de galop zouden we nog wel iets meer ruimte willen zien. Het been werk is goed van kwaliteit met beste hoeven.
De eigenaar is P. Pedrazzini. De nieuwe naam is Florian BP 59. Punten aantal: 44.

De hengst Ijsbrand van de Twingel (1.64). De hengst is goed gebouwd en toont nog erg jeugdig. Hij stapt met voldoende ruimt en takt. In de draf toont hij ras met een mooie houding. Er is veel ruimte die nog iets aan kracht moet winnen. Het beenwerk is hart, droog en zeer correct in het fundament. De hengst heeft beste hoeven. De eigenaar is E. van der Veen. De nieuwe naam is Ijsbrand BP 64. Punten aantal: 46.5.

De hengst Ivano van de Twingel (1.73). De royaal ontwikkelde hengst straalt macht en vaderlijk uit. Hij stapt ruim met veel takt en kracht. In de draf toont hij zeer veel front, ruimte en een zeer krachtig achterbeen gebruik. Het beenwerk heeft veel lengte, hardheid en is correct gesteld in het fundament. De hengst heeft royaale hoeven. De eigenaar is L. Koopmans. De nieuwe naam is Ivano BP65. Punten aantal: 50.

Op de tweede locatie waren wij te gast bij de Hengstenhouderij van Reinie Tewis in Westdorp.

De hengst Nacimiento D (1.62). De scherp gebouwde hengst straalt veel jeugd uit. Hij stapt met ruimte en takt. Hij kan goed galopperen met veel souplesse. Het beenwerk is fijn en straalt veel kwaliteit uit en in het fundament is hij correct. De hoeven zijn voldoende ontwikkeld.
De eigenaar is D. Mark. De nieuwe naam is Nacimiento XX 32. Punten aantal: 48.

Op de derde locatie van dressuuramazone Hermina Holwerda in De Wilp werden de volgende hengsten gekeurd.

De hengst Dirk (1.69). De hengst toonde een mooi front en een degelijk type. Hij stapt voldoende ruim maar mocht iets krachtiger zijn. In de draf maakt hij veel houding en laat hij een krachtige beweging zien. Het been werk is iets zwaar maar is hard en correct gesteld. Hij heeft beste hoeven. De eigenaar is B. van Es. De nieuwe naam is Drikus BP 62. Punten aantal: 45.5.

De hengst Tjalke van’t Grupje (1.62). De hengst is elegant maar nog erg jeugdig. De stap is voldoende van ruimte met takt. In de draf is voldoende ruimte en het achterbeen sluit goed aan. Wel moet hij nog iets aan kracht winnen in de beweging. Het been heeft kwaliteit en is correct gesteld in het fundament. De hoeven zijn ruim voldoende ontwikkeld. De eigenaar is B. Korringa. De nieuwe naam is Tjalke BP 61. Punten aantal: 45.5.

De hengst Hugo fan de Hynderwente (1.68). Hij is een zeer aansprekende, jeugdige vertoning. Hij stapt goed met takt en regelmaat en kracht. De draf is imponerend met veel houding en een zeer krachtig achterbeen. Het been werk straalt hardheid uit met een correct fundament. De hengst heeft goede hoeven. De eigenaar is R. Haalstra. De nieuwe naam is Hugo FB 25. Punten aantal: 48.

Op de volgende locatie zijn we bij L. Mellema in Beetsterzwaag beland.

De hengst Ieme (1.62). De hengst is ruim voldoende ontwikkeld en straalt kracht uit. De stap is ruim voldoende mits de hengst zich ontspand. De draf heeft een krachtig achterbeen met sprong gebruik. Doch zou het voor been iets meer ruimte mogen tonen uit de schouder. Het beenwerk is voldoende hard maar mocht iets correcter zijn in het fundament. Hij heeft beste hoeven. De eigenaar is H. de Ruiter. De nieuwe naam is Ieme BP 60. Punten aantal: 44.

Op de laatste keurings locatie zijn we beland in Britswerd bij de Familie Okkema.

De hengst Grandioo so (1.63). Het is een zeer jeugdige verschijning met een fraaie houding. De stap ruim met veel takt en regelmaat. De draf heeft zeer ruim met veel schouder vrijheid en een fraaie houding. Het been werk heeft vel hardheid en zou nog iets correcter in het fundament mogen zijn. De hengst heeft royaal ontwikkelde hoeven. De eigenaar is A. Okkema. De nieuwe naam is Grandoos FB 23. Punten aantal: 45.

Een prachtig resultaat voor de vereniging zoals u gelezen hebt. Veel verschillende bloedvoeringen van verschillende eigenaren/leden. Uit 5 verschillende landen. Hengsten met veel kwaliteit en gezonde dieren. Al deze hengsten zijn vrij van het gevreesde Waterhoofd, Dwerg en WFFS gen. Gezonde dieren is ons motto en breed gedragen door onze leden.

Hoofd inspecteur en voorzitter van de foktechnische commissie,
Gerrit Stelwagen.

Meer recente berichten