Verslag keuring Denemarken

In het noordelijk gelegen Baekmarksbro vond afgelopen weekend de keuring plaats in Denemarken. Dit is tevens de plek waar Barock Pinto hengst Constantijn BP18 is gestationeerd. De keuring, keurig georganiseerd door Inger Kristensen, ging om negen uur van start met een ontbijt voor deelnemers en jury (mevr. M. de Jong-Betten en ondergetekende) in de stal voor de paarden die aldaar toekeken naar dit “bonte BP”- gezelschap.

Voor de jury zijn verschenen: 1 jaarling, 2 merrieveulens en 7 oudere merries. Dit aantal is klein echter de kwaliteit van de dieren heeft veel vergoed. Als eerste is de jaarling Inaja (v. Constantijn) beoordeeld. Deze was vorig jaar als veulen met een 1e premie beoordeeld door andere juryleden en is verkocht. Ook nu kreeg ze een 1e premie. Deze enter liet met name een goede draf zien.

De beide merrieveulens Jabrianna (v. Daimond) en Joy (v. Constantijn) kregen een 1e premie. Met name Joy is een prachtig veulen wat exterieur betreft en ze liet zich heel goed zien, vooral in draf (47 punten). Dit veulen stond in het programma “te koop”. De hoefsmid van dit veulen van Dorte L. Jeppesen had haar eerder echter al geadviseerd dit veulen te houden. Daar was de jury het ook mee eens. Dit veulen is later die dag aangewezen als “Dagkampioen” van deze keuring. Toen ik de eigenaresse na afloop sprak zei ze “nu toch te twijfelen” of ze Joy wel zou verkopen. De moeder van dit veulen is de 11 jarige Friese merrie Chelly, toegevoegd aan het programma en is een schitterend paard. Ze kreeg een 1e premie met 47 punten. Ze was voorheen ook al eens hoog gewaardeerd bij een keuring door het KFPS.

Bij de merries waren er twee 3 jarige; Cahlua (44 punten) en Chia (42 punten), van de ons onbekende hengst Trinity. Cahlua van Merethe Flojstrup, met een acht op alle exterieur onderdelen is daarmee voorlopig elite merrie en zal een IBOP proef afleggen in de toekomst.

Ook de 4-jarige in België gefokte Fairfax (v. Ceasar ter Linden), nu in eigendom van (oorspronkelijk Nederlandse) Britt Doorn, kreeg een 1e premie. Tot slot verscheen de grote palomino merrie Joy of Gold (XX) in de ring die 43 punten behaalde.

Na de keuring is de hengst Constantijn onder het zadel getoond. Hopelijk heeft deze dag bijgedragen om het Barock Pinto stamboek in de toekomst te zien groeien in Denemarken.

Geschreven door Barend Buysing Damsté.

Meer recente berichten