Verslag keuring Frankrijk

VERSLAG KEURING FRANKRIJK 2022

Begin november vond na drie jaar intensief contact met Marie Javelle de eerste officiële stamboek keuring in Frankrijk plaats van onze nieuwe dochter vereniging aldaar. Onze hoofdinspecteur was met onze voorzitter present om hier de paarden te keuren. Het gebeuren vond plaats op een 200 jaar oud jachtverblijf inclusief kasteel dus aan historie geen gebrek evenals, zo bleek later, aan de kwaliteit van de paarden.

Tijdens de IBOP werd de ruin Gulliver de Conros zeer diervriendelijk voorgesteld en naarmate de proef voort duurde liet Gulliver zich steeds fijner rijden. Met name zijn mooie tactmatige en ruime stap vielen op. Hij behaalde de IBOP onder het zadel met 62,5 punten.

Bij de drie jaar- en oudere merries was de hoogste score voor Graziella de Conros, zij werd voorlopig Elite verklaard. Deze zeer rastypische merrie was in topconditie, goed ontwikkeld en sterk bespierd met een prachtige bovenlijn. Ze stapte zeer krachtig met veel tact en beschikte over een sterke draf met voldoende buiging in het achterbeen. De galop was voldoende opwaarts maar zou nog wat meer souplesse mogen hebben..

Een van de andere eerste premies was voor Isis de Conros. Deze merrie viel op door haar fraaie vrouwelijke rastype en haar goed onder tredend achterbeen. Voor hogere punten zou meer schoudervrijheid gewenst zijn.

Het atletische veulen May de Conros bewoog met veel techniek en lossigheid naar 44 punten. Haar croupe mocht iets minder hellend maar dit maakte ze goed door haar rastype. Haar jeugdige, luxe langgelijnde moeder was niet opgegeven voor de keuring maar werd ter plaatse als bijschrijving ook gekeurd. Dit resulteerde in een mooie tweede premie.

Enter merrie Little Star kreeg eveneens een eerste premie voor haar sterk bespierde bouw en rastype. Ze stapte zeer correct maar was nog wel iets overbouwd.

Kyra W.K. was het enige twenter en beschikte over zeer correct hard beenwerk. Haar halslengte was iets aan de korte kant, verder voldoende in bouw. De stap was actief en in draf liet ze een goed achterbeen gebruik zien wat ook haar een oranje lintje opleverde.

Bij de hengsten mochten drie dieren met een dekvergunning naar huis. Hozorio de Conros kreeg 43 punten. Deze homozygote hengst met ‘Gelderse opdruk’ is vrij van alle bekende Barock Pinto bloedlijnen en stapt zuiver, ruim en krachtig. In de draf en galop mag hij nog meer kracht vanuit het achterbeen ontwikkelen om meer gedragen te gaan bewegen.

Hero Hop stond als interessant gefokte hengst op het programma en is een hele mooie verschijning. Dit paard beschikt over veel rastype maar zou in beweging wat meer ruimte mogen hebben. Dit maakt hij goed door zijn prachtige behang en sterke bouw met fraaie hals wat hem in totaal 44 punten opleverde.

Dan tot slot de reusachtige hengst Diamant d’Ambene. Dit met de fles grootgebrachte paard meet maar liefst 1.78 m.! De jury noemde dit paard een ‘juweel’ en hij kreeg dan ook een 9,5 op rastype. ‘Hij beschikt over een heel edel hoofd met spectaculair behang. Vooral in galop toonde hij veel kwaliteit; deze is heel mooi bergop met een goed schakelend vermogen. De stap en draf zijn voldoende maar mogen krachtiger.’ Opvallend was ook het enorm brave en meewerkend karakter van deze hengst welke hij toont in de vrijheidsdressuur.

‘Het was een goede keuring, dank voor de prettige samenwerking! We wensen de Franse vereniging een mooie toekomst toe met fijne paarden!’

Hieronder de uitslag in catalogus volgorde.

 

DRIE JAAR- EN OUDERE MERRIES:
Bacarra de Prat BP Ringo x Tsjerk 328 42,0
Heden de l’Achardiere FB Tabe FB06 x Tietse 428 40,5
Graziella de Conros BP Bernhard XX17 x Ait 410 47,5
Fanfan XX ……….. X ………….. 37,0
Isiis de Conros BP Zorro van Erpekom x Ait 410 42,0
Hannad de Verne FB Brandus 345 x Tsjalke 397 40,5
Bijschrijving ……….. X ……………..          41,5
 

ENTERS:

Lea de Conros BP Bellman BP12 x Ringo 41,0
Little Star de Conros BP Hozorio de Conros x Ait 410 42,5
TWENTER:
Kyra W.K. BP Franck BP42 x King XX02 42,5
DRIE JAAR- EN OUDERE HENGSTEN:
Jac de la Frissionniere FB Love Letter GF x Brandus 345 38,0
Hero Hop BP Bontfire XX06 x Nykle 309 44,0
Hozorio de Conros XX Zorro van Erpekom x Ringo 43,0
Diamant d’Ambene FB Uldrik 457 x Wierd 409 44,5
VEULENS:
Marta de Conros BP (merrie) Allard BP21 x Ringo 40,5
Mystic de Conros BP (merrie) Hozorio de Conros x Ait 410 39,0
Marty de l’Achardiere BP (hengst) Ceasar ter Linden x Tabe FB06 42,0
Margha de Conros BP (merrrie) Hozorio de Conros x Acopan a Bacoon 41,0
May de Conros FB (merrie) Allard BP21 x Zorro van Erpekom 44,0
IBOP:
Gulliver de Conros FB Tabe FB06 x Ringo 62,5

 

 

 

 

Meer recente berichten