Verslag keuring Oostenrijk

Al voor het vijfde jaar op rij zijn de juryleden van het Barock Pinto Studbook afgereisd naar Oostenrijk. Een reis die dit jaar al heel vroeg startte; al om 06.00 uur in de ochtend stond het vliegtuig klaar voor vertrek op Schiphol. Een vlucht via Wenen, met als eindbestemming Klagenfurt Oostenrijk. Bij aankomst bleek echter dat één van de koffers de reis naar deze eindbestemming niet had gehaald, eindresultaat: geen pakken waardoor juryleden Rinze van Teijen en Gerrit Stelwagen in “vrijetijdskleding” moesten keuren. Dit bleek echter geen voorteken voor de rest van de dag, want de keuring was ook dit jaar weer top georganiseerd.

De keuringsdag ging van start met twee IBOP-proeven. Twee paarden, één amazone die de paarden rijtechnisch zeer correct en vriendelijk voorstelde. Het eerste paard dat in topconditie de baan binnen kwam was de hengst Dagho BP 32. Dagho toonde veel techniek in de stap met veel ruimte en regelmaat. Ook de draf wat technisch goed met een sterk achterbeen. Dit sterke achterbeen viel ook op in de galop, mooi bergop, maar mocht hierin nog iets meer souplesse tonen. Dagho slaagde voor zijn IBOP-proef en haalde 71,5 punt.
Als tweede kwam Boukje van Emden in de baan, ook een paard in een keurige conditie. Boukje oogde in de stap iets gespannen en stapte daardoor iets kort-lang. De draf mocht nog meer afdruk geven vanuit het achterbeen met meer souplesse. Dit miste ook in de galop, had meer bergop gemogen. Boukje slaagde voor haar IBOP-proef met 60 punten.

Na de IBOP-proeven werden twee hengsten voorgesteld. De hengst Guinnes AC (v. Ceasar ter Linden XX 05, eigenaar Florian Koblbauer) toonde voldoende ras, had een correcte bewegingsvorm en beste hoeven. De merrielijn waar deze hengst uit voortkomt is heel vrij en zeer interessant voor de toekomst. De hengst werd goedgekeurd en kreeg 42 punten. Als tweede was het de beurt aan G Claudius von der Nockalm (v. Cesar ter Linden XX05, eigenaar Elisabeth Schneeweiss). Een royaal ontwikkelde hengst van 1.70 m. die voldoende ras toonde. Claudius is een hengst met mooi droog beenwerk, veel lengte in de hals met een sterke bovenlijn. Hij stapte met veel takt en had de gewenste ruimte in de draf, maar had hierin nog iets meer kracht en souplesse mogen tonen. Claudius werd goedgekeurd met 44 punten en draagt nu de naam Gerlof. Een hengst geboren in Oostenrijk, maar zal zich na de keuring stationeren in Duitsland (Stuttgart); een interessante ontwikkeling voor het Barock Pinto Studbook!

In de rubriek 3 jaar en oudere merries werden 5 paarden voorgesteld. Een rubriek waarin alle paarden zeer veel kwaliteit toonden in het beenwerk. Opvallend in deze rubriek was de merrie E. Lilly (v. Elko van de Schildhoeve, eigenaar Rebecca Gaar). Deze vijfjarige merrie had ruim voldoende ras, een beste schoft, de croupe in de juiste ligging en een sterke bovenlijn. De stap toonde voldoende takt, ze draafde met een mooie houding, maar miste hierin nog iets kracht. Ook de galop mocht nog meer souplesse tonen. E. Lilly werd ster met een 1e premie en kreeg in totaal 44 punten. Een tweede opvallende merrie was Imke fan d`n Driehoek (v. Onne 376, eigenaar Nadja Kavalirek). Imke viel vooral op door haar duurzaamheid. De merrie werd ster met een 1e premie, in de categorie FB, en kreeg 42,5 punt. Jaron von Tock-Pi (v. Esprith FB 11, eigenaar Tanja Wallner) was het veulen dat als meeste opviel in de rubriek hengstveulens; in deze rubriek werden drie paarden voorgesteld. Jaron is een mooi zwart bont veulen met voldoende rasopdruk. Hij toonde een makkelijke stap met veel kracht, dit was ook terug te zien in de draf. De hengst kreeg een 1e premie met 43 punten.

Bij de merrieveulens werden 7 paarden gepresenteerd; vijf van deze veulens gingen naar huis met een 1e premie, één met een 2e premie en één met een 3e premie. Een rubriek met over het algemeen zeer degelijke en sterke merries, maar waarin een extreme beweger miste, aldus Gerrit Stelwagen. Opvallend in deze categorie was de merrie Jadea vom Seebach van, de in Spanje gestationeerde, Bellmann BP 12. Jadea is een merrie met voldoende ras, lang gelijnd, sterk gebouwd, mooi hard en droog beenwerk met de juiste stand en lengte. Ook haar beweging was voldoende ruim en opwaarts, ze ontving een 1e premie met 46 punten. De merrie is in eigendom van Sigrid Seebacher die haar eerder kocht uit Tsjechië van Gabriela Mikutová. Jadea werd tevens dagkampioen! Een ander opvallend veulen in deze rubriek was Juliana vom Tainacherfeld (v. Dagho BP 32, eigenaar Hannes Ofner). Een merrie met een sterke bespiering, veel hardheid in het beenwerk met de juiste lengte. Door haar iets neerwaartse bouw miste ze enige souplesse in de beweging. Juliana kreeg een 1e premie met 44,5 punt.

Bij de enterhengsten was het Ikarus von Gallin (v. Johannes BP09, eigenaar Elena Biedermann) die opviel. De “driekleurige” hengst werd gekeurd in de categorie XX. Ikarus werd voorgesteld in een goede conditie en toonde een correcte bouw en beweging. De hengst kreeg een 1e premie met 44 punten. Als laatste was het de beurt aan de merrie Sola (v. Anton, eigenaar Tanja Wallner) voor graadverhoging. Sola is een duurzame merrie van 1.66 m die vooral heel hoog scoorde op ras, bouw en beenwerk. Ze toonde een mooie, ruime stap vanuit het voor- en achterbeen. De merrie werd ster 1e premie met 43 punten. Al met al een keuringsdag die enigszins gek begon door de “vermiste koffer”, maar positief eindigde. Niet alleen door de kwaliteit van de paarden, maar ook door de super organisatie. Team, eigenaren en publiek in Oostenrijk heel hartelijk dank voor de gastvrijheid en heel graag tot volgend jaar!

Meer recente berichten