Verslag keuring Zweden

Zaterdag 31 augustus stond de keuring in Zweden op de agenda. Een keuring die werd gehouden in een prachtige rijhal die drie jaar geleden werd neergezet. Dit bij een voor de tijd van het jaar uitzonderlijk warme buitentemperatuur van 27 graden.

Opvallend aan deze keuring was dat alle 26 deelnemende paarden op naam van een vrouw staan. Allen keurig gekleed in zwarte broek, witte blouse met stropdas en met een cap. Ze hebben er veel voor over, immers de afstanden zijn hier groot. Dat betekent dat bijna allen de dag ervoor reeds komen. De paarden waren in prima conditie en 11 van de 26 gingen met een eerste premie naar huis.

Bij de 8 merrieveulens was de bruin bonte Jamaijca (v: Alexander BP 13) de hoogste (XX) wat score betreft. Beste BP veulen was Jolin Amorette, ook van Alexander BP 13, van de fam. Lackberg.

Van de 3 hengstveulens was Jagger of Rock (v: Johannes BP 09) van Mona Jansson het beste BP veulen. Dit rastypische veulen liet beste bewegingen zien en scoorde 44 punten.
Er zijn 5 enters / twenters gekeurd. De ruin Highway to Heaven (v: Constantijn Ster 57) van Linnea Ferm was de hoogst geplaatste.

Bij de oudere dieren zat de “topper” met 46,5 punten, die later dagkampioen werd; Goliath af Sandbacken (v: Ceasar ter Linden XX 05) gefokt door Jenny Lundberg en in eigendom van R. Kirkegaard – Stalhammer. Helaas voor de fokkerij is dit een 3 jarige ruin.

De fokkerij in Zweden heeft er echter toch 2 hengsten bij, zodat de fokkers nu hier hun keuze kunnen maken uit 5 hengsten. De jury, bestaande uit Barend Damstee en Geertje van de Veen, hebben de 6 jarige (164 cm.) FB hengst Rink van Hestegaarden (v: Fabe 348) van A-C Sandberg-Jodahl, die imponeerde in de hal, goedgekeurd voor de fokkerij. Tevens ontving de (165 cm.) BP hengst Hermes of Sandbacken (v: Ceasar ter Linden XX 05) van Mona Jonsson een 1e premie met dekvergunning.

Na de keuring zijn er nog enkele enthousiaste dames onze BP kleding (shirt en jas) gaan passen en maken nu op deze wijze ook reclame voor ons prachtige stamboek aldaar in Zweden. Het was een perfecte accommodatie, prima organisatie en sfeer om te keuren.

PS: wat we ook nog hoorden; een veulen gaat binnenkort naar Zwitserland en het sperma van Alexander gaat nu ook naar Nieuw Zeeland. Barock Pinto Studbook: “All over the world”!

Meer recente berichten