Een bijzondere hengstenkeuring

Doordat gene wat momenteel erg leeft in de wereld, het corona virus, waren we genoodzaakt om op gepaste wijze hier mee om te gaan. Donderdag 12 maart was het protocol hier al duidelijk voor. Per hengst mocht er een begeleider via de stallen naar binnen. Tevens mochten er nog twee mensen mee en die moesten via de vooringang zich registreren met naam en telefoonnummer. De geregistreerden kregen een oranje bandje om, totaal waren er 81 personen aanwezig bij de intieme keuring van het Barock Pinto Studbook. Daarmee ruim onder de maximale, door de regering opgelegde, grens van 100 personen.

Rond 08:30 konden we van start gaan op de straat met 18 jonge hengsten voor de eerste bezichtiging. Na de eerste bezichtiging, waar alle hengsten groen licht kregen, begonnen we met het vrij bewegen in de kooi. 5 paarden in het type XX (minder dan 37,5% fries bloed) werden in een keurige conditie rustig begeleid in de kooi. Één hengst mocht door naar de veterinair en werd in de derde bezichtiging dan ook goed gekeurd. Het betreft de hengst met zijn nieuwe naam Hero XX28. Een zeer jeugdige hengst die ons opviel door zijn goede bewegingen. Wel zouden we nog iets meer houding in de beweging willen zien. Hij is goed gekeurd met 44 punten in totaal. Vervolgens werden er twee hengsten aangeboden in het type FB (37,5% fries bloed) zonder de bonte kleur. De hengst genaamd Gerard ster 70 is een goed ontwikkelde hengst met een fraaie hals vorm die er goed verticaal op staat, veel lengte in de benen heeft en voldoende correct gesteld. De hengst mocht iets meer souplesse en lossigheid tonen in zijn presentatie. Tevens werden goed gekeurd in type FB, de hengst Direkt FB21. Een zoon van de Friese sport hengst Michiel 442. Direkt is een imponerende verschijning met zeer veel ras opdruk. De hengst komt uit een zeer goede moederlijn die predikant rijk is en waar veel sport uit komt. De hengst heeft reeds zelf ook al een imponerende lijst aan overwinningen in de dressuur sport gehaald.

In de categorie Barock Pinto (BP) waren maar liefst 11 hengsten aangemeld. Een prachtig aantal waar we enorm trots op zijn. De hengsten die geen dekvergunning kregen lieten het zitten in beweging (souplesse en kracht) en rastype. Wel kregen een ster dekvergunning de volgende hengsten: Hessel ster 71, Hidde ster 72 en Haitse ster 73. De hengst Hessel ster 71 heeft een sterke bovenlijn met goed beenwerk met voldoende ruimte in de beweging van die nog iets krachtiger onder geplaatst kon worden. De hengst Hidde ster 72 is een robuuste hengst met veel postuur die in het fundament iets correcter kon zijn, maar ook een goed rastype toont. Dan de hengst Haitse ster 73 met zijn sterke bovenlijn en goede croupe ligging. In het fundament zou de hengst meer kwaliteit moeten tonen. Hij heeft een interessante moederlijn die predikaatrijk is en met twee Grand Prix hengsten. Dat zijn de Friese hengsten Anders 451 en Ielke 382.

Maar er werden ook nog 5 hengsten goed gekeurd in het type BP: Waaronder de hengst Hertog Jan BP55. Een zeer imponerende goed ontwikkelde hengst met een stokmaat van 1.70. Een hengst met een fantastisch front, sterke bovenbouw en hard beenwerk. De hengst is voldoende tactmatig in zijn beweging maar moet daar nog kracht in winnen. Deze hengst werd tevens reserve jeugd kampioen. De hengst Haike BP54 is gezegend met een prachtige, rossige hoofd, voldoende bovenlijn en een goede croupe ligging. Opvallend was zijn technische, goede galop waar hij maar liefst een 8 op scoorde. De hengst Edsard BP56 is iets korter gelijnd maar zeer sterk bespierd. Hij heeft zeer veel takt en ruimte in de stap en dat levert hem dan ook een 8 op. Komt uit een sterke moederlijn vandaan waaruit ook de Friese Grand Prix hengst Ielke 382 uit komt. De hengst Emiel is een goed ontwikkelde hengst van 1.67 met veel ras uitdrukking. De hengst heeft al enkele jaren in Noorwegen gedekt en heeft daar een kleine maar zeker kwalitatief groep nakomelingen achter gelaten. Zijn vader, Alexander BP13, is in middels prix st. George. En zijn moeder is inmiddels al preferent verklaart op haar nakomelingen. Hij is tevens homozygoot wat positief is voor de kleur vererving binnen onze fokkerij. En dan last but not least de hengst Bento BP58. Hij liep 3 weken terug een zeer goede ibop van maar liefst 70 punten bij elkaar. De eigenaar besloot om Bento nogmaals ten keuring aan te bieden ondanks dat de hengst al ster was met een dekvergunning (2017). En dat legde hem geen wind eieren. Bento BP58 werd kampioen van de jonge hengsten. Een complete hengst met iets een klassieke opdruk. Hij meet 1.65 en heeft haast 1.5 meter behang. Het is een zoon van de zeer rastypisch fokkende hengst Peter BP04 die in USA ter dekking staat. Hij kreeg een uitstekende cijferlijst van stap 7.5, draf 7.5, galop 7, rastype 9.5, bouw 8 en beenwerk 7.5. In totaal maakt dat 47 punten. Een prachtige kampioen die op een memorabele manier de boeken ingaat van het corona-jaar.

Foto’s van de keuring zijn te vinden op onze Facebook pagina. 

Met een vriendelijke groet,
voorzitter van de jury
Gerrit Stelwagen

Meer recente berichten