Freek dagkampioen van de 10e hengstenkeuring van het Barock Pinto Studbook

Zaterdag 28 april 2018 werd onder belangstelling van het massaal toegestroomde publiek een record aantal hengsten gepresenteerd. De 10e hengstenkeuring trok publiek uit binnen- en buitenland die al vanaf ’s ochtends vroeg aanwezig waren.

Het aanbod van de nieuw te keuren hengsten was groot. Een hengst die er in deze groep flink uitsprong was rastypische negenjarige hengst Fonger T. Fan’e Boppelannen (v. Loadewyk 431). Nog nooit eerder werd een hengst goedgekeurd met zulke hoge cijfers (maar liefst 50 punten!). Fonger heeft een unieke bloedlijn met veel sport, het is dan ook niet vreemd dat hij op dit moment al Prix St. George loopt. Een hengst die je als stamboek niet wilt missen aldus hoofdinspecteur Gerrit Stelwagen. Fonger is gekeurd in de categorie FB en kon daardoor niet meedoen in het kampioenschap.

Een andere opvallende hengst was een zoon van Willem van Nassau, Frederik Hendrik van Nassau. Deze driejarige hengst toonde veel kracht. Frederik Hendrik ontving met zijn unieke afstamming 47 punten en werd daarmee goedgekeurd. Zijn halfbroer Freek, ook een driejarige hengst, was een imponerende verschijning met in de basisgangen veel ritme en regelmaat. Met een negen op zijn beenwerk werd de hengst goedgekeurd met 49 punten. Zijn moeder, Iris, is daarmee preferent verklaard. Freek liet tijdens het kampioenschap dan ook alle andere hengst achter zich en ging er met de titel vandoor!

Hengsten uit predikaatrijke lijn waren de imponerende en grootramige hengst Pablo fan stal Terspstra (v. Pieter A.); de hengst werd deze dag gemeten op 1,71 m. Met een 8,5 op rastype en bouw kwam hij uit op 47 punten. Daarnaast werd de sterk gebouwde Floris (van Bontfire BP06XX) goedgekeurd met 46,5 punt. Floris is een zeer rastypische hengst, aldus Gerrit Stelwagen.

Goedkeuring volgde ook voor de tuigpaard gefokte Kylano (v. Delviro HBC). De hengst galoppeert met veel lichaamsgebruik en ook zijn draf viel op door goed gebruik van het voorbeen, aldus Stelwagen. De hengst ontving 45 punten. De vosbonte Picasso (v. Pascal) scoorde een acht op zijn beenwerk en werd goedgekeurd met 44 punten.

Een mooie rastypische hengst met zeer correct beenwerk was Frits fan it Oast, die sprekend lijkt op zijn vader Bart BP07. Frits scoorde 44,5 punt. Een halve punt meer kreeg de appaloosa Peru’s Armani (Sartors Showtime). Peru’s Armani heeft veel sport in de stam en viel op door zijn makkelijke manier van bewegen, aldus Stelwagen.

De zeer opvallende, viertienjarige hengst, King werd goedgekeurd met 45 punten. “De afstamming van King staat op dit moment nog als onbekend, maar wellicht komt er toch een afstamming naar voren als het DNA gecheckt wordt”, vertelt Stelwagen. Eigenaresse Thamar Gotthjalpsen is Inter I geklasseerd met King. Tijdens een clinic in het middagprogramma van de keuring nam Thamar het publiek mee in het trainen van Barock Pinto paarden.

Met 45,5 punten verdiende Nuttert fan Dijkmaniastate (v. Olrik 383) zijn goedkeuring. “Een zeer opvallende rastypische hengst met een zeer interessante vrije bloedlijn”, aldus de jury.

Goedgekeurd met 44 punten is de zeer jeugdige hengst Ferro (v. Hidde fan ’t Wegje). Ook de hengst Fireman (v. Hugo BP 22) ontving 44 punten. Fireman komt voort uit een predikaatrijke en sportgerichte lijn die vooral opvalt door zijn fraaie en jeugdige verschijning, aldus de jury. Tevens werd Daymend (v. Lotti Ster 11) goedgekeurd met 44 punten. Daymend is een grootramige hengst uit de goed fokkende Ina S (ook moeder van Peter BP 04).

De homozygote hengst Fons (v. Willem van Nassau) en de nog zeer jeugdige, maar rastypische Floid S.O (v. Prins XX 18) werden ster verklaard met een dekvergunning.

Ewout BP 31 (v. Marko BP 05) en Elvis BP 27 (v. Elton BP 11) lieten, tijdens de presentatie bij de oudere en reeds goedgekeurde hengsten, zien dat ze zich zeer goed hebben ontwikkelt het afgelopen jaar. De hengst Bouke BP 30 (v. Peter BP 04) viel op door zijn mooie beweging en werd uitgeroepen tot kampioen in deze groep. Reservekampioen werd Elvis.

De keuringsdag werd afgesloten met het dagkampioenschap. De hengsten hebben zichzelf flink in de spotlight gelopen. De hengst Freek ging er vandoor met de titel, Bouke BP 30 werd reservekampioen!

Al met al een prachtige dag met zeer veel nieuwe en kwalitatieve hengsten die zijn toegevoegd aan het stamboek! Bestuur, jury en team van het Barock Pinto Studbook wil het massaal toegestroomde publiek uit binnen- en buiteland hartelijk danken voor hun komst.

Heel graag tot volgend jaar!!

[av_gallery ids=’7025,7020,7019,7018,7017,7016′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-bne0i’]

Meer recente berichten