Geef de pen door: Sem Hofsté

Hallo,

mijn naam is Sem Hofstè, 27 jaar oud. Geboren te Dakar – Senegal en om precies te zijn 26,5 jaar geleden geadopteerd door mijn ouders. Ik ben samen met mijn zusje opgegroeid op een landgoed midden in het bos tussen Ermelo en Harderwijk. Op een paar kilometer van het nationaal hippisch centrum. Mijn ouders hadden een kleinschalige hobby stal en een vakantie woning waar mensen met paarden op vakantie kwamen. Op mijn 8e verjaardag kreeg ik mijn eerste eigen pony Twister, een palomino kleurige merrie, Welsh x Haflinger. We kregen haar cadeau van vrienden van mijn ouders. Hun zes kinderen hadden allemaal op haar leren rijden en drie daarvan beoefenden inmiddels op het hoogste niveau de Reining – Western sport.

Hieronder een foto van toen ik een jaar of 4 was.

Twister was echt allround en ze had bijna alles gedaan. Ze was zowel Engels als western gereden en betuigd. Ik heb alles wel met haar gedaan. Indoor marathons rijden deed ik ook erg graag met haar. Ik heb de eerste jaren van mijn pony tijd  vooral aangemodderd en gekloot met die pony. Mijn ouders lieten mij vrij. Nou moet ik eerlijk toegeven, ik was ook wel iets een eigenwijs ventje. Als ik terug kijk op deze tijd dan kijk ik terug op een gouden tijd.  Ik heb rij-technisch niet zoveel  geleerd maar deze pony heeft mij wel geleerd hoe je met respect met een dier omgaat, ook als je emotie je in de weg zit. Wanneer ik momenten had dat ik mijn emoties niet onder controle had dan liet ze zich niet vangen in de stal of wei, beet me of bokte net zolang tot dat ik in het zand lag. Maar wanneer ik fair enough was ging ze talloze momenten door het vuur voor mij.

Vanaf dat ik een jaar of 13 was heb ik bij verschillende spring/dressuur ruiters vrijwillig gegroomd in de weekenden en had ik ook nog een baantje op het KNHS terrein in Ermelo.

Hengstenhouder Tjibbe Bosma nodigde mij uit om te komen helpen voorbrengen van hun (Friese) hengsten tijdens hun hengstenshow op (toen nog) koninginnendag en toen kwam ik daar als 15-jarig jochie  Bonte Lotti tegen. De jaren die volgden kwam ik geregeld (en nog steeds)  bij Albert Lambers en zijn toemalige vriendin Karin over de vloer en hielp met voorbrengen tijdens de keuringen en leerde de basis van het voorbrengen van Jelmer Chardon. Mijn eerste trainingspaard was meteen een Barock Pinto. Ik was toen 15 jaar en hij 2,5 jaar; de inmiddels Elite ruin Marten v. Driene (V.Bontfire X Brent 413) van Anouschka Mus. In mijn vrije tijd rijd ik nog steeds lekker met hem in tandem of onder het zadel.

In de zomer van 2017 was ik op de keuring in Daalerveen aan het voorbrengen en toen viel mijn oog op een luxe hengst veulen . Hij had zoveel uitstraling en houding. Hij danste met afdruk, tact en schwung door de baan. Elke hoek kon hij terug schakelen en weer opschakelen zonder uit balans te raken. Helmut Deddens gaf mij de kans dit veulen te kopen en hij werd drie jaar later ingeschreven bij het Barock Pinto Studbook als Haike BP54, hieronder in galop.

Toen ik  18 was ben ik full-time in de paarden gaan werken en onderaan begonnen. Stal mederwerker, groom en als ruiter/trainer. Ik heb het geluk gehad dat ik het vak heb mogen leren van echte paarden mensen met gezond boerenverstand. Henk Wieberdink heeft mij in 2,5 jaar ontzettend laten ontwikkelen en de basis geleerd van het africhten en zadelmak maken/doorrijden van paarden. Later heb ik dat bij Alexandra v.d. Peijl kunnen door ontwikkelen en zij hebben mij daar als trainer en mens ontzettend laten groeien in een korte periode. In mijn tijd bij H&H Sporthorses maakte ik sommige periodes lange dagen  Mijn veulen stond nog in de opfok dus ik was vaak vanaf 8 uur ’s morgens tot een uurtje of 9 ’s avonds in Garderen te vinden. Niet omdat het moest maar omdat ik zelf wilde! Op zaterdag en zondag gingen we dan met het hele stal team op spring- en eventing wedstrijd. Of ik ging zelf op pad in Nederland, Duitsland en Denemarken om paarden voor te brengen.

In 2020 begon alles serieuzer te worden en met een goede vriendin huurden we een 7 tal boxen op een pension stal waar we voor wat regionale handelaren en een Friezen fokker wat paarden africhten en verkochten. Dat jaar werd een hengst die ik klaargemaakt had goedgekeurd voor de fokkerij club van onze Oosterburen en ging er met 3 km voorsprong met het dag kampioenschap vandoor! Was leuk maar niet spannend. Een week later werd Stoer ingeschreven als Haike BP54. Ik starte mijn bedrijf Sem Hofste Horses.

Ondanks dat ik Haike  weinig heb kunnen laten zien door corona, heb ik  een hele mooie tijd samen met hem beleefd. Hij liep  in Norg een hele beste Ibop. Dat zelfde jaar liep hij tijdens de vierjarige jonge paarden proeven naar een tweede plek en liet daarmee een hele sterke groep rijpaarden- waaronder twee populaire rijpaard dekhengsten- achter zich. Achteraf gezien zijn dit hele bijzondere momenten geweest die mij bij blijven.

Ik reed hem ook voor de wagen en kreeg les met hem bij voormalig wereld kampioen vierspannen, Jan De Boer. Toen hij 5 jaar oud was reden we thuis al op Z  Niveau. (Aangespannen proeven zijn minder belastend dan een Z proef onder het zadel.) Hij was dol enthousiast over zijn aanleg als menpaard en zei: “Dit is een potentiële kandidaat voor de wereld titel.”

Ik reed zelf  meestal zo’n 6 paarden op verschillende niveaus, veel kwaliteit maar vaak wat lastigere paarden. Ik heb twee jaar lang intensieve begeleiding onder het zadel gehad van Grand-prix amazone Wilma Wernsen  .

Haike was heterozygoot en met de keuze uit meerdere homozygote hengsten in NL kost dat je dekkingen.  Haike is twee dek seizoenen hier geweest en er zijn 17 nakomelingen hier in Nederland waarvan er in het eerste jaar maar drie veulens werden geboren. Alleen Lobke van Paardenburgh (Mv. Wierd 409) kwam op de keuring maar ging met de kampioenstitel van de merrie veulens naar huis! Het jaar erop werden er ik denk ’n stuk of 10 veulens van hem gekeurd: Een werd kampioen type XX en een werd reserve kampioen merrie veulens BP. Op een 2e premie na kregen ze allemaal een 1e premie met hoge punten. Quality always comes out on top!

Andere voor mij speciale paarden zijn:                                                                                                                                                                                        Next generation (Secret x Vitalis) Hij werd aangewezen en tevens kampioen op de hengstenkeuring van het NRPS.

Klaske ùt de noot, voorlopig Elite (V.Daimond) en afgelopen jaar kampioen type XX.

Pokerface (For ferrero x Chagall). Licensed en aangewezen bij het Westfalen stamboek DL &  BP. Goedgekeurd & Kampioen bij het Barock Pinto type XX, zie onderstaande foto.

Ik heb het afgelopen jaar bij Egbert Schep de hengsten en merries  klaargemaakt voor de keuringen met als hoogtepunt natuurlijk de nationale titel voor Pretty woman ES tijdens het KWPN kampioenschap. Vanaf Maart gaat de focus weer naar mijn eigen bedrijf; minder rijpaarden en meer Barock Pintos is mijn motto!  En we verwachten een veulen van Waander 512.

Hier op stal in Putten staat alweer een leuke gemixte groep hengsten in training voor 24 februari. Wendela en ik moeten ons hoofdzakelijk met z’n tweeën kunnen redden en waar nodig kan ik al jaren lang rekenen op mijn beste vriend Jordy van Middendorp, helemaal links op onderstaande foto. Hier staan trouwens mijn andere maten ook op waarmee we in de kooi staan op de hengstenkeuring en waarmee we veel voorbrengen.

Wij zijn niet vies van werken maar een dagelijkse race tegen de klok daar worden de paarden en ook wij niet beter van. Daarom wil ik niet te veel paarden en de tijd nemen. Minimaal twee maanden komt een paard in training voor de keuring en de meeste keuringspaarden beleren we ook onder het zadel en/of aangespannen, net wat de eigenaar wil. Ik probeer de eigenaar wekelijks op de hoogte te brengen door even een foto of een klein filmpje toe te sturen.

2024 belooft weer een mooi jaar te worden, We zijn alweer volop bezig met de hengstenkeuze die ik voor een paar klanten mag maken, dat vind ik een hele eer en een teken van vertrouwen. Ik laat zelf ook weer een paar merries dekken van mijzelf  en samen met klanten.

Deze zomer reis ik met Jordy naar Amerika om o.a. het voorbrengen tijdens de Barock Pinto keuring te verzorgen en zullen we daar wat connecties en vrienden bezoeken en natuurlijk Robynn en Haike!

Beste medestrijders nu ik toch de pen heb… Ik heb veel stamboeken en keuringen en concoursen gezien in Nederland en in Europa de afgelopen jaren. En onthoud:  overal is wel eens wat. Wij fokken en werken met een fantastisch ras en over het algemeen heerst er binnen de vereniging een positieve en gemoedelijke sfeer. Dit hoor ik ook veelal van mensen die voor het eerst op een BP event komen. Een gouden combinatie, laten we dat vasthouden met z’n allen!

Barock pinto has the future, groeten Sem ✌

Ik geef de pen door aan Menner en fokker Sjoerd Grolleman.

Meer recente berichten