Hengstenkeuring 4 maart 2023

4 maart vond de hengstenkeuring van ons stamboek plaats in de mooie accommodatie van de Sunrise Stables in Assen. Er waren maar liefst 21 hengsten ingeschreven voor de gooi naar het befaamde dekhengst predikaat. Het beloofde een productieve dag te worden! Hieronder het verslag van de hengsten die deze dag hun dekvergunning in de wacht sleepten.

Bij binnenkomst werden de hengsten eerst gecontroleerd op hun chipnummer. Daarna werd DNA afgenomen en de stokmaat gemeten en vervolgens werden de hengsten op de straat op stand en in stap en draf bekeken. Er viel toen al op dat er exterieurmatig en rastypisch  veel kwaliteit bij zat.

Na een korte pauze begon het vrij bewegen in de kooi. Juryleden Gerrit Stelwagen, Simon Hoeksma en Geertje van de Veen hadden de taak deze hengsten te beoordelen.

Als eerste kwamen drie hengsten in de categorie XX in de ring waarvan twee werden goedgekeurd. Met Kadanz et Forti SHS (Zotirco x Colorance BP03XX) van fokker en eigenaar Sud Himmerik Stud uit Hollum werd het spits afgebeten. Deze mooie, luxe, langgelijnde en jeugdige verschijning bewoog lichtvoetig  en met veel souplesse naar 48,5 punten, een goed begin van de keuring!

Na Kadanz werd ook Pokerface (For Ferrero x Chagall D&R) van fokker en eigenaar D.R. van de Groep uit Zeewolde goedgekeurd met de hoogste punten van de dag, namelijk 52,5!

Deze prachtige categorie XX hengst bewoog met enorm veel souplesse, lichtvoetigheid en balans en had enorm veel hardheid in zijn beenwerk en was zeer sterk in zijn bouw. Een paard met een gouden randje.

Doede fan Groot Malckenhorst (Lammert 260 x Dirk 298), gefokt door stoeterij Groot Malchenhorst en in eigendom van E. Liano uit Harkema werd als enige in de categorie FB goedgekeurd met 48,5 punten. Deze reeds veertien jarige Grand Prix dressuurhengst viel op door zijn duurzaamheid en prachtige rasuitstraling met een zeer goede manier van stappen en bruikbare galoppade. Hij werd door zijn eigenaresse onder het zadel voorgesteld en toonde veel aanleg voor de verzamelde gangen.

Tot slot de categorie BP. Hierin kregen 13 hengsten een dekbrevet met op kop geplaatst en tevens dagkampioen, de jeugdige Kornelis M (Franke BP42 x Souvenir) gefokt door M. Melsert en in eigendom van M. Wemmenhove. Kornelis blinkt uit in rasuitstraling door zijn prachtige hoofd en beweegt met heel veel behendigheid en een uitmuntende stap. Hij kreeg 49 punten. Op de plaats van de reserve kampioen stonden twee hengsten opgesteld. Normaliter wordt er door middel van het hoogste cijfer voor ras dan besloten wie er hoger eindigt maar in dit unieke geval hadden beide hengsten exact dezelfde punten op alle onderdelen. Iets wat nooit eerder voorkwam op keuringen van het BPS. Daarom twee reserve kampioenen, te weten Kobus van de Voorsprong (Gambo BP46 x Ulke 338) gefokt en in eigendom van L. Wemmenhove uit Zuidwolde en Imposant fan Dijkmaniastate (Zotirco x Sierk 326) welke zijn naam eer aan deed vanwege zijn enorme front. Fokker en eigenaar is D. Dijkman uit Marsum. Beide iets klassiek aandoende hengsten met een sterke draf en heel veel rasuitstraling en maat. Beide kregen zij 46,5 punten.

Kick van de Voorsprong (Gambo BP46 x Willem van Nassau) stond als derde opgesteld. Eigenaresse en fokker is L. Wemmenhove uit Zuidwolde. Kick is een stoere hengst die nog iets aan vertrouwen kan winnen; hij bleef nu nog iets gespannen maar behaalde desondanks 45,5 punt, mede door zijn achten op ras, bouw en beenwerk.

45 punten waren er voor Claus van de Nes (Bontfire XX06 x Jillis 301) gefokt door H. Nijzingh en in eigendom van M. van Summeren uit Stramproy. Deze fraaie tienjarige hengst viel op door zijn enorm lange manen en topconditie. De hengst heeft een mooie voorhand met lange hals en een goede schoft. In de beweging zou hij nog iets meer souplesse mogen hebben. Eerder heeft deze hengst al een IBOP met positief eindresultaat behaald.

De volgende hengsten kregen allen 44 punten:

-Koris fan Fraithwen (Ringo x Beart 411), fokker en eigenaar I. en G. Garbett uit Newtown, Groot-Brittannië. Een langgelijnde jeugdige hengst met een goede techniek in de draf en hard beenwerk waarvan het voorbeen iets meer lengte zou mogen hebben.

-Kristian van de Voorsprong (Fabian BP43 x Bontfire XX06) gefokt en in eigendom van L. Wemmenhove uit Zuidwolde. Prachtige bonte hengst met een sterke bouw en veel rasuitstraling welke in galop nog iets meer lichaamsgebruik mocht laten zien.

-Gino van de Grenzsicht (Gregor van Emden x Willem van Nassau) gefokt door H. Beckmann en in eigendom van T. Vermanen uit Herwijnen. Deze nog iets groen aandoende langgelijnde hengst beschikt over een makkelijke manier van bewegen met goede techniek maar mist nog wat kracht.

-Teun van Wiske MP (Daimond x Hinne 427), fokker en eigenaar M. Postma uit Húns. Rassig en sterk ontwikkeld grootramig paard met veel ruimte en kracht in de draf en een opwaartse galop. In stap mocht de hengst meer lichaamsgebruik laten zien.

-Jekko fan Dijkmaniastate (Zotirco x Andries 415) gefokt en in eigendom van D. Dijkman uit Marsum. Stoere hengst met drie goede basisgangen met op de draf een 8. Hij was iets gespannen waardoor hij een fractie neerwaarts bewoog anders had hij wellicht nog hoger gescoord. Op de bouw moet deze hengst wat inleveren, hij zou wat sterker in de bovenlijn mogen zijn.

-Ivanhoe van ’t Stamhuus (De Luuk Ster43 x Harry Ster12BP) gefokt door H.P.C.Hendriks en in eigendom van K. Voetelink, Nieuw Vennep. Fraaie hengst met een mooi front welke technisch goed beweegt. De rug zou sterker mogen maar de hengst beschikt wel over een goede kruislengte.

43 punten waren er voor Jeminee fan Dijkmaniastate (Zotirco x Tsjalle 454), fokker en eigenaar D. Dijkman uit Marsum. Een hengst met een mooie voorhand en een actief achterbeengebruik in draf. De bovenlijn zou sterker mogen zijn.

Joker fan Dijkmaniastate (Zotirco x Jasper 366), ook in eigendom en gefokt door D. Dijkman uit Marsum kreeg 42 punten. De goed ontwikkelde vierjarige hengst kon net als zijn voorganger sterker in de bovenlijn maar met name in de draf waardeerde hij zich enorm op en kreeg hiervoor een 8,5. Veel souplesse en een sterk achterbeen gebruik met veel ritme en regelmaat.

De door F. Melk gefokte en nog in eigendom zijnde Kashmir MLK (Gambo BP46 x Willem van Nassau) kreeg ook een dekbrevet met 41 punten en werd registerhengst. Deze mooie platenbonte hengst heeft een actief achterbeen en veel rasuitstraling maar zou wat meer ontwikkeling mogen hebben in midden- en achterhand.

Ook waren er zes reeds goedgekeurde hengsten welke voorgesteld werden en waar juryleden Gerrit Stelwagen, Marjolein Betten-de Jong en aspirant jurylid Nina Tuinman hun ogen op richten. De aanwezige hengsten waren Ieme BP60, Heino BP63, IJsbrand BP64, Jidde BP74, Jarno BP75 en Jaro BP76. De hengst Jaro werd hier uiteindelijk tot kampioen uitgeroepen met Jidde op een tweede plaats. Alle hengsten werden geroemd vanwege hun ontwikkeling, ‘ze groeien er stuk voor stuk mooi in.’ Jaro en Jidde lieten zich ook nog onder het zadel zien en beide doen het goed in hun africhting, zijn fijne gebruikspaarden en vertonen veel talent.

De bij het AES goedgekeurde UCS Vantage (Visage van de O x Sempatico M.) van M. Feys uit Belgie werd ook aan de jury getoond en omdat hij reeds goedgekeurd is bij het AES. Hierdoor is hij nu ook erkend bij het Barock Pinto studbook.

Al met al een mooie dag met voldoende publiek en een prachtig resultaat! Een dank gaat uit naar een ieder die deze dag mogelijk maakte. Fokkers en eigenaren van harte gefeliciteerd en veel geluk met uw hengst(en)!

Hieronder de nieuwe namen van de ingeschreven hengsten:

Kadanz et Forti SHS                                      Kadanz XX41

Pokerface                                                         Pokerface XX42

Doede fan groot Malckenhorst                   Doede FB32

 

Gino van de Grenszicht                                 Kees BP82

Koris fan Fraithwen                                       Kors BP83

Jekko fan Dijkmaniastate                             Jekko BP84

Teun van de Wiske M.P.                               Jorryt BP85

Ivanhoe fan ’t Stamhuus                              Ivan BP86

Kristian van de Voorsprong                         Kristian BP87

Claus van de Nes                                            Claus BP88

Kick van de Voorsprong                                Kick BP89

Kobus van de Voorsprong                             Kobus BP90

Imposant fan Dijkmaniastate                       Imposant BP91

Kornelis M.                                                       Kornelis BP92

 

Jeminee fan Dijkmaniastate                        Jeminee BP Ster 81

Joker fan Dijkmaniastate                             Joker BP Ster 82

 

Kashmir MLK                                                  Kashmir Register Hengst

Meer recente berichten