Hertog Jan BP55 behaalt hoogste score tijdens IBOP

ASSEN — Met veertien deelnemers voor de IBOP en vijf voor de stamboekopname was het evenement afgelopen zaterdag weer gegroeid ten opzichte van voorgaande jaren. “We hebben wederom een goed jaar gedraaid met een kleine 80 nieuwe leden en hebben toch een behoorlijk evenement kunnen organiseren”, vertelt hoofdjury Gerrit Stelwagen. “Vooral om mensen met zogende merries en laatbloeiers toch een kans te geven heeft deze dag echt wel zin.“

Grote verrassing tijdens de stamboekopname bleek dat maar liefst drie merries 44 punten kregen en daarmee voorlopig elite werden. “Dat is haast niet mogelijk, maar het gebeurde toch. De paarden bewogen gewoon heel goed en presenteerden zich fantastisch”, aldus Gerrit Stelwagen. Deze drie merries waren de vierjarige Doutzen ( v. Pier 448) van B. Postema-Korringa uit Tolbert, de eveneens vierjarige Djikke van de Ruige Hoek (v. Kendrik van de Thijenkaampe) van J. van Breden en de vijfjarige Antke van de Wiskehoeve  (v. Epke 474) van M. Dix uit Oss. Laatstgenoemde ontving voor haar rastype maar liefst een 8,5.

IBOP

“Ons doel is dat de paarden gebruikt worden en we hadden in totaal 14 paarden voor de IBOP. Andere jaren waren dat er zes of zeven, dus dit aantal is heel mooi. Mensen die fokken willen toch graag een IBOP bij hun merrie. Ook verschenen er vijf goedgekeurde hengsten in de ring de, hengsten die een dekvergunning krijgen moeten namelijk binnen drie jaar hun IBOP lopen. De uitschieter bij de IBOP was met 66,5 punt de vierjarige hengst Hertog Jan BP55 (Bart BP07) van J. Duiven uit Burgwerd. “Een zeer imponerende hengst met veel formaat en postuur”, lichtte Gerrit Stelwagen de zeer fraai gemodelleerde reservekampioen van de hengstenkeuring van vorig jaar toe. Als hoogste cijfer kreeg hij een acht voor de stap.

Twee merries behaalden 65 punten voor hun IBOP en werden meteen elite, nadat ze ’s ochtends voorlopig elite werden bij de stamboekopname. Dit waren Antke van de Wiskehoeve en Doutzen. Nog twee merries verdienden het elite predikaat na afloop van hun IBOP. Indra van de Twingel (v. Bontfire XX06) van L. Koopmans uit Zuidwolde was van het voorjaar al ster geworden met een eerste premie en was nu met 61 punten geslaagd voor de IBOP. En ook het predikaat elite voor Indra D’Eichem (v. Ceasar ter Linden) van E. van der Heide uit Siegerswoude. Haar galoppade bleek verbeterd tijdens de IBOP wat haar een bonuspunt opleverde en zo scoorde ze 63 punten. Ook noemenswaardig was de IBOP van pas driegjarige hengst Tjalke BP61 (v. Noakin van ’t Sterrebornehof) van B. Postema-Korringa uit Tolbert, die naar een fraaie 65punten liep. Drie paarden zijn deze keer niet geslaagd en die ziet de jury graag volgend jaar terug.

Foto’s Annie Damhof

De goedgekeurde hengst Hertog Jan BP55 voldeed aan zijn verplichting om binnen drie jaar na goedkeuring deel te nemen aan de IBOP en behaalde daar de hoogste dagscore.
De kersverse elite merrie Antke van de Wiskehoeve  (v. Epke 474) had op de centrale keuring het kampioensveulen, en scoorde nu zelf 65 punten op de IBOP.

Meer recente berichten