Reminder: Nieuws van de fok-technische commissie

Reminder, onderstaand bericht is eerder gepubliceerd begin december 2019. 

Zoals bekend is drie jaar geleden besloten om vanaf 2020 geen hengsten meer goed te keuren voor het Barock Pinto Studbook die drager zijn van het waterhoofd gen. Het Barock Pinto Studbook is de eerste vereniging die het waterhoofd gen niet meer toelaat binnen de fokkerij. Daarnaast adviseren we sinds enkele jaren ook merriehouders om hun fokmerries op dit gen te testen. Zo kan een bewuste keuze voor een hengst worden gemaakt en wordt het risico op het waterhoofd gen voorkomen.

Het gen voor WFFS en dwergen wordt vanaf 2020 getest en heeft geen gevolgen voor de (goed)keuring, maar wordt wel vermeld op de website van de vereniging.

Is jouw hengst drager van het waterhoofd gen dan wordt hij niet meer goed gekeurd. Het advies is om voor de komende hengstenkeuring deelnemende hengsten vooraf te testen op het waterhoofd gen. Mocht de hengst nog niet zijn getest ten tijde van de hengstenkeuring dan is een eventuele goedkeuring voorlopig. Blijkt de hengst toch drager van het waterhoofd gen dan wordt de goedkeuring ingetrokken en wordt hij niet in het stamboek ingeschreven als dekhengst. Mocht u hier nog vragen over hebben dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Meer recente berichten