Opvallende nafok Emiel BP57

ASSEN— De keuring van het Barock Pinto Studbook vond afgelopen zaterdag helaas nog plaats zonder publiek. De kwaliteit maakte echter veel goed. “We zien echt verbetering ten opzichte van keuringen tien jaar geleden”, begint juryvoorzitter Gerrit Stelwagen. “De paarden worden echt in keuringsconditie voorgesteld en ook de voorbrengers zien er netjes uit.” Opvallend was de nafok van Emiel BP57. “We hebben zestien veulens van hem gekeurd, waarbij het gemiddelde kwam op 42,5 punt. Dat is heel hoog, een royale eerste premie.” Bij de hengstveulens was het echt een strijd tussen twee zonen van deze Emiel, waarbij Luwke van de Weiden uiteindelijk werd uitgeroepen tot kampioen.

Hard beenwerk

Opvallend bij de veulens was de kwaliteit van het beenwerk. Dat was volgens de jury zeer hard met mooie sprongen. Gemiddeld waren de hengstveulens beter dan de merrieveulens ondanks dat de kwaliteit daar ook erg hoog was. Bij de merrieveulens werd Lobke van Paardenburgh (v. Haike BP54) van H. Tornstra kampioen. “Een rassig merrieveulen, maar ze zou iets meer ontwikkeling kunnen hebben. De draf is zeer goed met een sterk achterbeen. Ze heeft een hele mooie zelfhouding in beweging”, aldus Gerrit Stelwagen. In totaal kreeg ze 46 punten. Bij de hengstveulens kregen de Emiel-zonen Lambert de la Dix van M. Dix en Luwke van de Weiden van T. Joosten beide 48 punten. “Deze veulens waren echt aan elkaar gewaagd. Twee hele beste hoogbenige veulens”, lichtte Gerrit toe. “Om tot de kampioen te komen kijken we eerst naar het cijfer voor type. Daar hadden beide 8,5 voor. Dan kijken we naar de draf, daar hadden beide een 8,5 voor. Vervolgens kijken we naar de stap, ook daar hadden beide hetzelfde cijfer voor. Dan komt de galop en daar had Luwke net een half puntje hoger. Het is een zeer scherp gemodelleerd veulen met veel ras, een prachtig hoofd, een zeer goede galop. Hij excelleert in beweging.”

Oudere merries

Bij de oudere merries verschenen er zeven in de baan, waarvan er één niet in stamboek kon worden opgenomen wegens incorrect beenwerk. Bij het type FB werd Gamillia (v. Alexander van Boreel) van J. de Vries ster verklaard met 42,5 punt. “Ze is zeer fraai gemodelleerd en excelleert in stap”, lichtte Gerrit Stelwagen de bruinbonte toe. Bij het type BP was de vijfjarige Goiya vd Kolmanshoeve (v. Lotti Ster 11) van R. Hiemstra het overduidelijke kopnummer met 47,5 punt. “Ze heeft een zeer fraai model met een mooi front. Ze is zeer goed bespierd en heeft een goede stap en excelleert in draf met extra houding”, aldus Gerrit Stelwagen over de rastypische merrie.

Meer recente berichten