Tariefswijziging dekhengsten

Bij het opstarten van een stamboek worden er regels en doelen opgesteld. In de loop van de jaren moeten deze steeds worden geevalueerd en af en toe ook worden bijgesteld.

Tijdens de laatste bestuursvergadering is er gekeken naar, onder andere, de spermaonderzoeken voor de hengsten en de tarieven voor het registreren van een goedgekeurde hengst.

Tot nu toe, zijn de spermaonderzoeken voor een dekhengst verplicht gesteld door het stamboek. Na 8 jaar, heeft het stamboek vastgesteld dat het percentage negatieve uitslagen hierbij zo laag is, dat dit onderzoek geen toegevoegde waarde meer heeft. Het besluit is vervolgens genomen om dit onderzoek niet langer verplicht te stellen.

De tarieven voor het registreren van een goedgekeurde hengst hebben de laatste jaren stil gestaan. Deze waren in 2017 toe aan een doorlichting. Na zorgvuldig overleg zijn de nieuwe tarieven hiervoor vastgesteld. Het registreren van een geodgekeurde BP dekhengst zal vanaf nu €750,- kosten, een goedgekeurde dekhengst van de andere types is vastgesteld op €500,-.

De combinatie van de nieuwe tarieven met het wegvallen van het spermaonderzoek (€400,-), is positief nieuws voor de hengsthouders van het Barock Pinto Studbook. In de praktijk levert dit de hengsthouders een voordeel op van €150,- op het totaal.

Meer recente berichten